Sterkere yuan fredag

KINESISK NYTTÅRSFEIRING I HELGEN: Men Disneyland i Shanghai vil være stengt på ubestemt tid på grunn av viruset. Foto: NTB Scanpix

Både kinesiske aksjer og den kinesiske valutaen har merket frykten for spredningen av det kinesiske coronaviruset. Antallet smittede har steget fra 440 mandag til 887 fredag, ifølge Danske Bank Markets, mens dødsfallet har steget fra 5 til 26 i samme tidsrom.

«Veksten i Kina har vært på vei opp siden 3. kvartal, men det nye viruset vil uten tvil påvirke den kinesiske servicesektoren negativt,» fastslår Danske Bank Markets.

Fallet i kinesiske yuan den siste uken må ses i sammenheng med styrkingen i månedene forut. I begynnelsen av september kostet en dollar 7,1789 yuan, ifølge Bloomberg, men den hadde falt til 6,8598 yuan 17. januar, trolig som følge av mindre handelsnerver. Torsdag var kursen oppe i 6,9427 yuan – men fredag var det yuan som steg, til 6,9109 mot dollar.

Neste uke er det rentemøte i både USA og Storbritannia. Euroen falt fredag ettermiddag til 1,1034 dollar, ned fra en topp på over 1,12 dollar ved nyttår. Dollar er på det sterkeste mot euro siden slutten av november. Det var nok ikke meningen da president Donald Trump holdt sin lovtale over amerikansk økonomi i Davos denne uken.

Fredag ettermiddag lå euroen på 9,9440 kroner, dollaren lå på 9,0110 kroner, og pundet på 11,8043 kroner. Kursbevegelsene var små.