En halv million kan dø av viruset

Bare i Norge vil trolig rundt tusen mennesker dø i år…av influensaviruset.

INGEN DØDSFALL: Coronaviruset har så langt ikke tatt livet av et eneste menneske utenfor Kina. Her fra flyplassen i Addis Abeba. Foto: NTB Scanpix
Kommentar

Coronaviruset er på alles lepper, også i finansmarkedet. Dette til tross for at viruset ennå ikke har tatt livet av et eneste menneske utenfor Kina. Til sammenligning blir rundt 10 prosent av Norges befolkning hver vinter smittet av influensaviruset og rundt 900 mennesker dør. Globalt er det estimert at influensa dreper mellom 290.000 og 650.000 i året. 

Det er de eldre og personer i risikogruppene som risikerer livet hvis de blir smittet – akkurat som er tilfelle med coronaviruset. Dødeligheten blant de corona-smittede er riktignok på rundt 3 prosent, som er skyhøyt over influensaviruset. Det er mange land som har påvist coronaviruset, men så langt er det bare litt over hundre påviste smittetilfeller utenfor Kina, der de fleste er i andre asiatiske land. Og som allerede nevnt: 0 døde.

«Alle i USA bør puste ut, roe seg ned og stoppe hysteriet og panikken», sa tidligere helserådgiver i Det hvite hus, Ezekiel Emanuel til CNBC på torsdag. 

Men rådet fra Barack Obamas rådgiver ble straks overskygget av WHO, som torsdag kveld erklærte coronaviruset for en internasjonal folkehelsekrise. USA fikk sin første corona-smittede som ikke nylig kom fra Kina, og natt til fredag meldte kinesiske myndigheter om 213 døde av 9.692 smittede. Økningen i antall smittede var stor, men faktisk ikke større enn dagen før, som kan være et lite lyspunkt.

Viruset vil fortsette å spre seg, men det trenger ikke bety at panikken og børsfallet bare blir større. Så langt har smitten spredd seg mye raskere enn SARS-viruset i 2002/2003, men på et eller annet tidspunkt vil økningen i antallet smittede begynne å gå ned – altså ikke at antallet smittede totalt går ned, men at det blir stadig færre nye smittetilfeller enn dagen før. Når det skjer, og forhåpentligvis skjer det snart, vil man se at skuldrene senker seg blant investorer og folk flest. Livet er alltid lettere når det er et lys i enden av tunnelen. 

På en annen side: Hvis viruset slår rot i andre land utenfor Kina og begynner å spre seg, er det større grunn til panikk. Men av de påviste smittetilfellene i land utenfor Kina, har nesten alle dratt med seg viruset direkte fra Wuhan i Kina, ifølge CNN. Det er kun registrert åtte person-til-person smittetilfeller utenfor Kina. 

Coronaviruset vil naturligvis ramme den kinesiske økonomien i årets første kvartal. Når byer med flere millioner innbyggere isoleres, turister uteblir, butikker stenges og folk holder seg hjemme, er dette helt åpenbart. Frykten i Kina forsterkes også av manglende tillit til kinesiske myndigheter og mistanker om at antallet smittede er langt høyere enn hva myndighetene rapporterer om. Skrekkvideoer, rykter og spekulasjoner herjer på sosiale medier.

Børsene har falt, oljeprisen har falt og rentene har falt. Faktisk har coronaviruset nå klart å føre til en ny invertert rentekurve i USA. Men amerikanske og europeiske aksjemarkeder er fortsatt nær rekordhøye nivåer, så å kalle det «panikk» på børsene er vel en liten overdrivelse. 

Det er uansett godt gjort av et virus, som frem til fredag kun har tatt livet av 213 av verdens befolkning på 7,5 milliarder, å forårsake så mye bekymringer, presseomtale og børsuro. Influensaviruset kunne, med god grunn, følt seg neglisjert.