Kronen får juling fra to kanter

Etter en unormalt stabil start på året er det blitt mye mer fart i kronekursen de seneste par ukene. Nærmere bestemt har kronen svekket seg kraftig.

USTABIL: Den norske kronen faller igjen. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg

Fra 2. juledag frem til over midten av januar lå euroen i et intervall mellom 9,83 og 9,90 kroner. Men så begynte ting å skje, og mandag ettermiddag kostet en euro 10,26 kroner. Bare siden tirsdag i forrige uke har euroen steget med mer enn 20 øre.

Coronaviruset er en viktig begrunnelse for svakere norsk krone, som typisk gjør det dårlig når risikoviljen i finansmarkedene synker.

29.01.2020 Foto: Preben Torgalsbøen

Mandag svekket kronen seg med 5 øre mot euro. Og akkurat den svekkelsen skal kanskje forklares mer mer PMI-en enn med corona. I alle fall kunne Bloomberg fortelle mandag at Kinas tiltak for å begrense viruset fikk investorer til å trekke seg ut av nødhavner som japanske yen.Men dessuten begynner det å hope seg opp med svake tall fra den norske økonomien. Detaljhandelstallene for desember forrige uke var en nedtur, og mandag rapporterte DNB Markets om et klart fall i innkjøpssjefsindeksen (PMI-en) for industrien.

Danske Bank og DNB venter et V-formet forløp i Kina og verdensøkonomi som følge av coronaviruset: Kraftig ned i første kvartal og så kraftig opp igjen.