Kronen med litt lavere feber

SMITTE: Shanghai-børsen stabiliserte seg, den norske kronen styrket seg. Foto: NTB Scanpix

Det kinesiske aksjemarkedet stabiliserte seg tirsdag etter at det mandag falt 8 prosent etter å ha vært stengt en uke. Dermed roet aksjemarkedene seg i andre land også. Europeiske børsindekser var tirsdag ettermiddag opp 1–1,5 prosent, og oljeprisen steg.

Under slike forhold burde den norske kronen kunne stige i verdi, og det gjorde den faktisk også. 

Tirsdag ettermiddag lå euroen på 10,19 kroner,  7 øre lavere enn mandag. Dollaren lå på 9,22 kroner, 5 øre lavere enn mandag. Men også tirsdagens kroneverdi er blant de håndfull svakeste på noen tiår. Pasienten er fortsatt syk, selv om feberen er litt lavere.

Både Coronavirus/lavere risikovilje og svakere norske makrotall har bidratt til svekkelsen av kronen. Mandag lå  importveid kroneindeks (I44) på 112,24, ifølge Norges Bank. Til sammenligning venter sentralbanken ifølge seneste pengepolitiske rapport at kronen målt ved denne indeksen vil styrke seg fra 109 i år til 108 i 2022.

Våpenhvile eller ei: Handelsdepartementet i USA kunne mandag melde at det er på gang nye regler for ileggelse av straffetoll på land som er beskyldt for å ha undervurderte valutaer – også når Finansdepartementet ikke offisielt har erklært at valutakursen manipuleres.