Så mye skal Tesla tjene de neste tre årene

Ifølge Factset venter analytikerne at Elon Musk presenterer et nettoresultat på 1,3 milliarder dollar i år, 2,5 milliarder i 2021 og 3,7 milliarder i 2022.

STØY: Teslas Cybertruck fikk mye oppmerksomhet i høst, men det er SUV-en Model Y som skal bli pengemaskinen de neste årene. Foto: NTB scanpix
Kommentar

Tesla-aksjen har gjort oss alle svimle i det siste. Aksjen tok fullstendig av i forrige uke og begynnelsen av denne uken, og stoppet ikke før den var oppe i 968 dollar på tirsdag.

Åpenbart ble smertegrensen nådd for mange hedgefondforvaltere som hadde shortet aksjen. Jan Petter Sissener sa denne uken til Finansavisen at fondet Canopus har redusert posisjonen i det siste. Ergo har Sissener bidratt litt til kursoppgangen han også.

Så kom korreksjonen, som jo er naturlig etter at en aksje har gått fullstendig bananas. Men med en aksjekurs på rundt 750 dollar er det vel neppe noen Tesla-aksjonærer som klager.

Selskapet er skyhøyt priset. De som synes aksjen var dyr på 200 dollar, som Sissener, synes den er helt spinnvill nå på 750 dollar, selv om Tesla det seneste halvåret har snudd resultatregnskapet fra minus til pluss, Kina-fabrikken ble åpnet som planlagt og man begynner å glede seg til inntektene fra Model Y.

Så, prisingen er skyhøy. Det er ikke noe nytt. Men la oss se hva analytikerne forventer. Hva slags P/E-nivåer er det vi snakker om her?

Ifølge Factset venter gjennomsnittet av analytikerne at Tesla i år vil ha inntekter på 32,4 milliarder dollar, en EBITDA på 4,0 milliarder dollar og et nettoresultat på 1,3 milliarder dollar. 

På 750 dollar verdsettes Tesla til 134 milliarder dollar. Da prises selskapet til fire ganger estimerte inntekter, 34 ganger EBITDA, og (hold deg fast) 103 ganger estimert nettoresultat.

Men når det gjelder Tesla, er det nødvendig å se litt lenger frem i tid, akkurat som investorer har vært villige til å «vente» på resultatene til Amazon og Netflix.

Da er jo 2021-estimatene mer interessante. I 2021, når Model Y begynner å rulle på norske veier, venter analytikerne inntekter på 38 milliarder dollar, EBITDA på 5,7 milliarder dollar og et nettoresultat på 2,5 milliarder dollar.

Tesla prises altså til 24 ganger EBITDA-estimatet i 2021 og 54 ganger nettoresultatet.

Ifølge Factset venter analytikerne i 2022 inntekter på 54 milliarder dollar, EBITDA på 8 milliarder og et nettoresultat på 3,7 milliarder. På disse estimatene prises Tesla til 17 ganger EBITDA og 36 ganger nettoresultatet.

Vi kan ta noen sammenligninger av andre høyt prisede selskaper for å få et perspektiv. Tomra prises til 46 ganger estimert inntjening i 2020. Scatec Solar prises til 48 ganger inntjening. For Amazon og Netflix er tallene 66 og 60.

Tesla knuser dem alle med sin P/E på 103. Det er først på 2021-estimatene at Teslas prising ligner på 2020-prisingen av Amazon & Co. Men, ifølge markedet, er det altså verdt å heve blikket litt når det gjelder Tesla. Man kan jo forsvare det med at inntjeningsveksten i Tesla er langt høyere enn hos Amazon & Co., samt at markedet Tesla opererer i, vokser med rundt 50 prosent i året.

Tesla-estimatene fra Factset er et gjennomsnitt av anslagene fra 32 meglerhus. Bruker vi Bloomberg, er konsensusestimatet hårfint mer optimistisk, med et nettoresultat på 1,4 milliarder i år, stigende til 2,7 milliarder i 2021.

Det gjennomsnittlige kursmålet til de 32 analytikerne er på 485 dollar, varierende fra 200 til 800 dollar. Altså er det ingen av dem som mener aksjen er et skikkelig godt kjøp på 750 dollar, selv om Factset registrerer ni kjøpsanbefalinger.