Smell i harde industridata før corona

KRISE I BILINDUSTRI OG ANNEN TYSK INDUSTRI: Faren for resesjon i Tyskland er langt fra over. Foto: NTB Scanpix

Harde tall – faktiske tall for produksjon – er fasiten. Men myke tall – rundspørringer, innkjøpssjefsindekser – er raskere ute. Så hva gjør du når harde tall er svake og myke tall er gode? Da håper du at myke tall representerer vendepunktet og at harde tall vil følge etter. 

Det er alltid mulig at det vil skje, ettersom innkjøpssjefsindeksen for en måned kommer lenge før faktiske industritall. Men industriproduksjonstallene som kom fredag for Tyskland og Frankrike er svært svake. I Tyskland var fallet på 3,5 prosent i desember, men det er mulig at fallet ble ekstra blåst opp av fridagene rundt jul denne gangen.

«Akkurat nå er det avvik mellom sentimentdata og harde data i industrisektoren. Dersom ikke harde data viser tegn til vendepunkt i januar, kan det være et case for at oppsvinget i sentiment er knyttet til lavere geopolitiske bekymringer snarere enn en genuin bedring av fundamentale forhold,» skriver HSBC-økonom Rainer Sartoris i et notat.

Og desember var før coronaviruset skapte trøbbel.

Samtidig var jobbtallene fra USA ganske bra, så euroen falt fredag til  1,0955 dollar, det svakeste siden september. Dollaren steg 7 øre til 9,2850 kroner, og euroen steg faktisk 5 øre til 10,1750 kroner.