Svak euro, svakere krone

BEREDT PÅ NEDTUR: ESBs sjeføkonom Philip Lane. Foto: NTB Scanpix
Kommentar

Eurofallet mot dollar fortsetter med uforminsket styrke. Tirsdag ettermiddag lå euroen på 1,08 dollar, ned en tredjedels cent fra dagen før. Det er det sterkeste nivået for dollaren siden april 2017.

På toppen av en serie med svake nøkkeltall fra eurosonen var det tirsdag duket for ZEW-indeksen, og den viser at investorenes forventninger faller kraftig.

«Den økonomiske utviklingen er ganske skjør for øyeblikket,» sier ZEW-president Achim Wambach i en uttalelse, ifølge Bloomberg.

En forskjell mellom ZEW-undersøkelsen og for eksempel harde industriproduksjonstall er at det ikke burde være overraskende at ZEW-indeksen faller, i og med coronaviruset. 

ESBs sjeføkonom Philip Lane sa forrige uke at økonomien i eurosonen kortsiktig kan bli rammet ganske hardt. Men det er første del et V-formet forløp: Et bratt fall i aktiviteten. Den kraftige rekylen opp, som alle håper på, kommer først senere.

Også Apples advarsel om lavere aktivitet bidro til risk off. Råvarevalutaer som australske dollar, newzealandske dollar og norske kroner falt alle tirsdag. Tirsdag ettermiddag kostet euroen 10,07 kroner, 4 øre mer enn dagen før.

Dermed falt kronen enda mer mot dollar: ned 7 øre til 9,33 kroner.  Da snakker vi rekordnivåer for dollaren.

coronavirus
zew
achim wambach
philip lane
esb
apple
Kommentar
Kommentar