Ex-Fed-topp Kocherlakota vil ha Fed-kutt nå

VIL HA UMIDDELBART RENTEKUTT: Narayana Kocherlakota, ex-Federal Reserve. Foto: NTB Scanpix
Kommentar

Bør Federal Reserve agere som Federal Express, og senke renten med en gang? Det mener en av sentralbankens tidligere rentesettere.

Narayana Kocherlakota er nå professor ved University of Rochester, men var fra 2009 til 2015 sjef for Federal Reserve Bank of Minneapolis, og tidvis også med på å sette renten i FOMC.

Det er klart at coronaviruset kan gi en betydelig nedbremsning i verdensøkonomien, skriver han i sin spalte på Bloomberg: Det er en betydelig risiko for at USA ikke står imot nedbremsningen ute, og at effekten blir sterkere dollar, lavere inflasjon og høyere ledighet. 

Kocherlakota vil ikke vente til det ordinære rentemøtet 17. og 18. mars: Senk renten umiddelbart, som en billig forsikring, anbefaler han. Minst med et kvart prosentpoeng, men kanskje med et halv prosentpoeng.

Dollaren er fortsatt valutaen folk vil ha. Heller ikke børsfallet mandag endret radikalt på det, selv om euroen har steget til 1,0840 dollar fra bunnen på 1,0785 torsdag i forrige uke.

Kanskje er forventninger til rentekutt fra Federal Reserve med på å ta bort den aller verste dollarfeberen. Langrenten i USA har falt med nær et halvt prosentpoeng fra nivåene før viruset traff  overskriftene.

Dollaren kostet 9,33 kroner mandag,  opp 7 øre fra fredag.

federal reserve
narayana kocherlakota
coronavirus
Kommentar
Kommentar