LANDINGSPLASS FOR HELIKOPTER: Dekket forut er dimensjonert for å kunne ta imot et helikopter med maksvekt 3.000 kilo. Lettbåtene lagres i garasjer i forkant av maskinrommet. Foto: Amels

Brukt megayacht selges for 1,5 milliarder

Amels-yachten på 83 meter ble levert i 2017. Nå vil den russiske eieren, som har eid en drøss med yachter, selge. Du burde kunne prute ned prisen noen hundrede millioner kroner.

Jo mer personlig preget en yacht er, jo vanskeligere er det å selge den. Det er som med hus og leiligheter. Liker du minimalisme, kjøper du neppe en laftet villa i sørlandsstil på Bygdøy.

Hyttehøst under dekk

Huset eller leiligheten kan både moderniseres og styles på en ny måte. Det koster penger. Skal du fikse opp interiøret i yachten er det fryktelig dyrt og det tar lang tid. Alexander Dzhaparidze, som eieren heter, fikk hjelp av Winche Design til å lage det interiøret den 83 meter lange yachten har nå.

STORT VOLUM: Den 83 meter lange yachten har mer volum enn mange yachter på 90 meter. Tim Heywood har designet eksteriøret. Foto: Amels

Yachten heter «Here Comes the Sun», men under dekk er det høsten som preger farger og materialer. Vi mener på ingen måte å si noe stykt om hyttepalassene på Hafjell. Inne i de fleste hyttene er det norsk hyttekos for alle pengene. Interiøret ombord i «Here Comes the Sun» hadde passet perfekt inn i en teknisk moderne og samtidig overdådig tradisjonell Hafjell-hytte. I yachtinteriøret er det brukt masse treverk med naturlige farger og alt er matt - fra parketten på gulvene til hyllene på eierens kontor og taket i storstuen på hoveddekket.

Trengte mer plass

Alexander Dzhaparidze har ikke bare skaffet seg en drøss med penger gjennom eierskapet i Eurasian Drilling Company, han har også skaffet seg en drøss med barn og etter hvert barnebarn. Derfor ble den 65,5 meter lange, Amels-bygde yachten «Imagine», som han eide før, for liten. «Here Comes the Sun» er betydelig lengre og bredere. Den har fem gjestelugarer plassert på hoveddekket. Et par av lugarene er tilknyttet en stue. I teorien kan de gjøres om til egne lugarer slik at det totalt kan være 16 personer pluss deg selv ombord. Det er nok også mulig å gjøre om kinosalen til lugarer hvis du trenger enda mer plass.

Dzhaparidze reserverte hele mellomdekket til seg selv. Her kan du boltre deg på over 300 kvadratmeter pluss plassen ute i friluft. Leiligheten på mellomdekket har faste balkonger på sidene, en stor stue med et lite spisebord og egen lugar til sekretæren eller assistenten din. Mannskapet har pantry på babord side med direkte matheis til byssa på det nedre dekket så de kan enkelt servere deg det du måtte ønske. Heisen og trappen som forbinder alle dekkene ombord fortsetter opp til brodekket med spiseplass i friluft og et soldekk som har en skjermet del hvor du kan spise, bardisk, boblebad og solstoler.

Ombord er det plass til et mannskap på 26 personer. Mannskapet beveger seg mellom de forskjellige dekkene via egne trapper og korridorer.

Det er nok også mulig å gjøre om kinosalen til lugarer hvis du trenger enda mer plass

Stiv pris

«Here Comes the Sun» har to Caterpillar-motorer med en samlet effekt på 6.300 hester. Det gir yachten en toppfart på 17 knop. Nøyer du deg med 15 knop, rekker dieseltankene til en tur på 5.500 nautiske mil.

Vi tror ikke at Alexander Dzhaparidze får over 1,5 milliarder kroner for «Here Comes the Sun». Riktignok er det ikke mange såpass nesten nye store yachter på bruktmarkedet akkurat nå, og noen av dem er stivt priset. Selgeren av 85,5 meter lange «Sunrays», som er fra 2010, tror det er mulig å innkassere 1,3 milliarder kroner for yachten. 2019-modellen «Dragon» er 80 meter lang og selgeren forventer seg bare 900 millioner kroner. Icon Yachts kan levere en 84 meter lang yacht i 2021. Det nederlandske verftet har satt prisen til 900 millioner kroner.

Amels, som bygger kjapt, brukte over to år på byggingen av «Here Comes the Sun». Det finnes dem som har det travlere enn som så og ikke vil vente i to - tre år på et nybygg. De kan være interessert i å gjøre en handel med russeren - hvis han gir dem en smule rabatt.

300 KVADRATMETER: Eieren har egen stue i sin leilighet på mellomdekket. (1 / 4)