+ mer
JUBILEUMSMODELL: Grand Seiko SBGR321 60th Anniversary Limited Edition kommer i 2.500 eksemplarer.

Japansk mekanikk i begrenset antall

Grand Seiko feirer 60-årsjubileet med en klokke inspirert av naturen.

Seiko introduserte den første «Grand Seiko» i 1960, men det er bare tre år siden navnet ble skilt ut som et frittstående merke. Trekket tydeliggjorde klokkekonglomeratets intensjon om å ta en ledende rolle i klokkeverdenens øvre divisjoner. Så langt har Grand Seiko lykkes, og merket anses av stadig flere entusiaster som en reell utfordrer til prestisjetunge navn som Omega og Rolex.

Grand Seiko SBGR321 60th Anniversary Limited Edition er en feiring av 60-årsjubileet for det japanske merket. I grove trekk er designet klassisk sportsklokke, hvor ekvivalentene hos de tidligere nevnte sveitserne er modeller som Aqua Terra og Oyster Perpetual. Som enhver Grand Seiko er det imidlertid lagt ekstra vekt på klokkens ytre kvaliteter, og flere vil nok hevde at finisjen er i en høyere klasse enn de typiske konkurrentene. Ved hjelp av merkets spesielle poleringsmetode «Zaratsu», skinner de blanke elementene med en glans som få eller ingen kan matche.

Blå inspirasjon

Spesialmodellen er utstyrt med en blå skive, som i følge Grand Seiko er inspirert av himmelen over Iwate-fjellet i soloppgang. Nettopp dette poetiske skuet sies å møte urmakerne og teknikerne hver morgen ved det nye Grand Seiko Studio Shizukuishi i prefekturet Iwate. Studioet åpnet så sent som i juli i år, og representerer en utvidelse av Seikos eksisterende produksjonsfasiliteter. Kort og godt er det snakk om den nye krybben for alle mekaniske Grand Seiko-modeller.

Den blå inspirasjonen følger videre over på verksiden, hvor det egenproduserte kaliber 9S65 for anledningen er utstyrt med en spesiell blå rotor. Denne er omgitt av en rød ring, som i følge Grand Seiko representerer morgensolen. Rent teknisk har urverket en gangreserve på 72 timer, og frekvensen er på 28.800 halvsvingninger per time. I kjent stil oppgir også produsenten urverkets presisjon, som i dette tilfellet er et gjennomsnittlig daglig avvik på +5 til -3 sekunder.

Kassen er utført i rustfritt stål, og har en diameter på 40 mm. Kombinert med en tykkelse på 13 mm ligger forholdene til rette for god bærekomfort på de fleste håndledd. Safirglass er å finne både i front og i baklokket, og vannresistensen er oppgitt til 100 meter.

Som navnet tilsier er Grand Seiko SBGR321 60th Anniversary Limited Edition ingen ordinær produksjonsmodell, men er begrenset til totalt 2.500 eksemplarer. Leveringen av klokken starter i oktober, og den veiledende prisen er satt til 59.950 kroner.

PYNTET OPP: Urverket er dekket av en spesiell skjelettert rotor i blått.

Motor
Gadgets