DYREST? Artcurial har gjerne hatt den dyreste bilen på Paris-auksjonene, og denne 1929 Mercedes-Benz 710 SS Sport Tourer kan meget vel hente hjem den tittelen under årets auksjoner.  Foto: Ivar Engerud

Heftig på Auksjon: Forlanger over 60 mill.

Om det manglet på biler i prisklassen over fem millioner dollar i Arizona, kommer det desto flere i Paris når auksjonskarusellen stopper der.

Når kanadiske RM Sotheby’s og engelske Bonhams tar turen til Artcurials hjemmebane i Paris pleier det bety noen riktige godbiter du neppe har sett tidligere under hammeren.

Et trinn ned

De seneste årene har ikke minst Artcurial gjennomført flere spektakulære salg med noen av verdens dyreste biler her. Senest i fjor da de solgte en 1939 Alfa Romeo 8C 2900B Touring Berlinetta for formidable 19,3 millioner dollar (noe som tilsvarte rundt 150 millioner kroner på det tidspunkt). Den ble årets nest dyreste bil på auksjon.

ETTERTRAKTET: Jaguar D-Type er en av 1950-tallets mest ettertraktede racingbiler. Denne har racinghistorie fra Australia, og RM Sotheby’s estimat ligger på 5,9 til 6,4 millioner euro. Foto: RM Sothebys

I år ligger det ikke an til at vi får se noen salg i den ligaen, hverken hos Artcurial eller de andre aktørene. Men det er i hvert fall en håndfull biler som aspirerer til en plass blant årets «Top twenty» hvis de finner noen kjøper i prisleiet rundt eller over fem millioner euro.

Franske fristelser

Også i år er det Artcurial som har objektet med det høyeste estimatet: En 1929 Mercedes-Benz 710 SS 27/140/200hp Sport Tourer, med et karosseri som sannsynligvis er av Fernandez & Darrin som var en luksusbygger i Boulogne i Paris.

SVENSKE SPORTSBILER: Artcurial har en aktiv svensk agent som til stadighet finner spennende objekter i hjemlandet, som denne 1965 AC Cobra 289 Roadster. Vi snakker syv til ti millioner for en slik originalbil. Foto: Artcurial

Den fantastiske bilen ble levert ny til USA og kom tilbake til Europa for femten år siden og ble sendt til Egon Zweimuller for restaurering med debut på Concorso d’Eleganza Villa d’Este i 2006. Nå håper eieren at det finnes noen som er villige til å bla opp over 60 millioner kroner for den. Estimatet er nemlig 6,0 til 8,0 millioner euro, og det er mer enn noen annen bil er prissatt med.

Bonhams satser

Muligens har Bonhams med en bil med enda høyere forventninger, for deres 1966 Ferrari Dino 206S/SP Sports Prototype ankommer Paris med merkelappen «Refer to department for estimate». Det betyr alltid meget dyrt.

56 ÅR HOS ÉN EIER: Denne 1931 Bugatti Type 55 2-seter Figoni Supersport har hatt én eier de seneste 56 årene til hans død. Nå selges den med et estimat på 4,0 til 7,0 millioner euro. Foto: Bonhams

Med tanke på at deres dyreste prissatte objekt er en 1931 Bugatti Type 55 2-seter Figoni Supersport med et estimat på 4,0 til 7,0 millioner euro, bør det bety at de forventer enda mer for Ferrarien. Det store spriket mellom laveste og høyeste estimat tyder også på stor usikkerhet hva markedet for Bugattien er.

Begge bilene har vært i private samlinger i flere tiår, Bugattien hos en eier i hele 56 år, noe som betyr at de som regel har mange interessenter.

EN AV NI: Det ble bare bygd ni eksemplarer av Lamborghini Veneno Roadster. Dette er nummer to, og den har kun gått 450 km fra ny. Estimat: 4,5 til 5,5 millioner euro. Foto: RM Sothebys

Moderne fra RM Sotheby’s

RM Sotheby’s er nok det auksjonshuset som satser mest bevisst på en yngre kundegruppe, med en rekke youngtimers og supersportsbiler av nyere dato. Hele 22 av dere omkring 80 biler er produsert etter 1990. Både rimeligere og svindyre. Til den sistnevnte kategorien hører definitivt en 2015 Lamborghini Veneno Roadster som har en prislapp på 4,5 til 5,5 millioner euro i frontruta.

Dyrest der i gården er nok likevel en klassiske racer, en 1955 Jaguar D-Type med racinghistorie fra Australia. Estimatet der ligger på 5,9 til 6,4 millioner euro.

SVEITSISK KAROSSERIKUNST: Sveitsiske Worblaufen bygde dette vakre karosseriet til 1938 Alfa Romeo 6C 2300 B Lungo. Ikke blant de aller dyreste, men likevel i området rundt 15 millioner kroner. Foto: Artcurial