MINIATYR I BEGRENSET OPPLAG: AutoCult håper å selge 333 eksemplarer av Lysell Rally, den norske prototypen bygd i 1950/51.  Foto: AutoCult

Ukjent norsk sportsbil bygges på nytt, men ikke slik du tror

Svenske Ralph Lysell designet Lysell Rally som ble bygd i ett eksemplar på Fornebu. Nå har AutoCult bygd 333 eksemplarer i skala 1:43.

Rally er prototypen til en sportsbil designet av Ralph Lysell. Den ble produsert på Fornebu i 1950-51 i lokalene til Norsk Flyindustri, med et karosseri bygd i aluminium. Basis var en Ford V8 med egenbygd ramme, hvor man bygde det meget solide karosseriet. Platene var så tykke at det var nærmest umulig å lage dobbeltkrumme flater, derav deler av den meget spesielle designen på bilen.

Gjenfunnet og restaurert

Lysell fabulerte om masseproduksjon, men det ble med denne ene, som ble overtatt av Paul Wiencke, en av prosjektets investorer. Etter å ha bli tatt ut av trafikk ble den eid av ulike norske entusiaster som imidlertid ikke hadde ressurser eller ork til å restaurere den.

Etter at Eirik Bøle på Nesøya kjøpte den, har den blitt pusset opp og forblitt plateren slik at detaljarbeidet i aluminiumshåndverket kan studeres på nært hold.

Modellbil

I årene etter fullføring har Bøle hatt kontakt med modellbilprodusenten AutoCult, som lager eksakte modeller i skala 1:43 i 333 eksemplarer. Så også med Lysell Rally, som selges for rundt tusenlappen hos anerkjente modellbil-forhandlere du finner på Google.

Motor
Klassiske biler