EKSTREME DESIGNSTUDIER: De tre Alfa Romeo BAT 5, 7 og 9 har vært sammen hos flere ulike eiere siden en japansk investor forente de på begynnelsen av 1990-tallet. Nå har de igjen fått en ny eier som måtte ut med 14,8 millioner dollar for trekløveret. Foto: Ron Kimall Studios

Auksjonsåret 2020: Kun én Ferrari på topplisten – et annet merke triumferte

I 2019 var det ikke én Bugatti blant de 20 dyreste auksjonsbilene. I 2020 var de fem dyreste bilene av det merket, i et år ulikt alt annet.

Det begynner å bli lenge siden du fant et år med en Bugatti blant de fem dyreste bilene på auksjon. Men 2020 var ikke akkurat som andre år. Heller ikke på auksjonsmarkedet, hvor fraværet av de dyreste Ferrari-klassikerne var et gjennomgående trekk.

Bugatti på topp

I stedet er det Bugatti som topper listen med årets fem dyreste auksjonsbiler, etter at Gooding & Co gjennomførte et vellykket «Passion of a Lifetime»-salg i London i begynnelsen av september etter at den måtte avlyses i april. Hele fem av de ti dyreste objektene i 2020 ble solgt på denne auksjonen.

Det største høydepunktet på Gooding-auksjonen var en 1934 Bugatti Type 59 Sports, som ble solgt for 12,7 millioner dollar. Det er verdensrekord for Bugatti på auksjon, og også en Type 35C Grand Prix racer og en Type 57S Atalante gikk for de høyeste prisene for disse modellene noen gang.

Bonhams hadde også fått løs to ekstreme Bugatti-eksemplarer av Type 55 til sine auksjoner i Scottsdale og Paris helt på starten av året, og begge disse var også med på å sikre den totale Bugatti-dominansen på toppen av 2020-statistikken. Hele fem Bugattier ble solgt over 5,0 millioner dollar, og de var de eneste som kom over det nivået.

12,7 MILLIONER DOLLAR: Ex-Kong Leopold av Belgia 1934 Bugatti Type 59 Sports er den dyreste på auksjon gjennom tidene. <strong>Foto: Ivar Engerud</strong> (1 / 5)

Nettrekord

Kun én Ferrari er på listen over de ti dyreste auksjonsbilene i 2020, en 2001 Ferrari 550 GT1 Prodrive 4,3 millioner dollar solgt av RM Sotheby’s. Det er til gjengjeld den dyreste bilen solgt på en ren nettauksjon.

At RM Sotheby’s kun har én av de ti dyreste bilene er også en smule bemerkelsesverdig. De pleier alene å ha omkring halvparten av de dyreste salgene, og gjerne de dyreste Ferrariene du kan tenke deg, men i år har de i hvert fall ikke blitt solgt på auksjon. Om de har formidlet slike salg i det stille vet vi ikke.

Bilkunst?

Stille var det imidlertid ikke da Sotheby’s solgte de tre Alfa Romeo BAT 5, 7 og 9 på sin Contemporary Art Evening Auction i New York i oktober. Altså ikke på en bilauksjon, men som én lot bestående av hele trekløveret mellom bilder av kunstnere som Andy Warhol og Frank Stella.

DYRESTE NETTSALG: Med en pris på 4,3 millioner dollar satte denne 2001 Ferrari 550 GT1 Prodrive rekord som verdens dyreste bil solgt på nettauksjon. Foto: RM Sotheby’s

Etter at eieren av de tre ekstreme Bertone-designede Alfa Romeoene hadde hatt bilene diskret i markedet siden 2019 uten suksess, ble de solgt for en samlet sum av 14,8 millioner dollar. Om det er dyrt eller «billig» er nærmest umulig å si, for de er mildt sagt unike på alle måter.

Om det bidrar til å opphøye biler til kunst, slik RM Sotheby’s har forsøkt noen år, er nok tvilsomt.

Motor
Klassiske biler