
Superbilen du aldri har hørt om
Neste lørdag selges 90-tallssuperbilen du aldri har hørt om, Isdera Commendatore 112i, på RM Sotheby’s Paris-auksjon.
Det var ikke akkurat pinglespesifikasjoner han hadde i tankene, tyskeren Eberhard Schulz, da han startet utviklingen av sin superbil tidlig på 1990-tallet. Allerede i 1971 hadde han bygd sin egen bil kalt Erator GTE og kjørt til Porsche og Mercedes-Benz for å overbevise dem om at han burde bli designer.

Selv om den formelle CV-en var tom, mente Porsche at han nok hadde så mye talent at de tok ham inn i varmen og tilbød ham jobb.
Fra fritidsprosjekt til jobb
Selv om han jobbet for Porsche, kunne ikke Schultz dy seg på fritiden på hjemmebane. Her syslet han med et konsept som han mente skulle være en verdig arvtager til Mercedes-Benz 300 SL. Prosjektet ble så altoppslukende at han etter hvert sluttet hos Porsche, og mot slutten av 1970-tallet debuterte han sin CW311 på Frankfurt-utstillingen.
Han satte opp sitt eget selskap, Ingenieurbüro für Styling, DEsign und Racing, forkortet Isdera. Det ble også navnet på bilene han utviklet og bygde, ikke minst vel et dusin av noe han kalte Isdera Imperator 108i Spyder med en 5,0-liters Mercedes-Benz V8-motor.

Superbil
Schulz hadde enda mer på gang for 1990-tallet. Superbilen hadde en 6,0-liters Mercedes-Benz V12, RUF-tunet girboks, Porsche hjuloppheng og et navn som var en hyllest til Enzo Ferrari: Isdera Commendatore 112i.
Det lange, glatte og håndbygde karosseriet var av hans egen design rundt den hekkplasserte motoren som rundet 400 hestekrefter. Profilen kan minne litt om Jaguar XJ220, og ulike deler ble plukket fra ulike merker, som lykter fra Porsche og vindusviskere fra det japanske lyntoget Shinkansen. Prosjektet ble fullført i 1993, og toppfarten på det unike uhyret var like nord for 350 km/t.
Konkurs
Som for så mange slike drømmeprosjekter hang ikke økonomien med på toppfarten, og hele Isdera gikk over ende. Men selskapet ble reddet av sveitsiske interesser, slik at bilen kunne gjøres godkjennbar for bruk på vei. I 1997 ble den inkludert i PlayStation-spillet Need for Speed II, og i 1999 kunne endelig Schultz vise den på Frankfurt-utstillingen.

Noe salg av bilen ble det imidlertid aldri, for forlangende var i størrelsesorden 15 millioner kroner.
Nå forsøker Schulz seg igjen, denne gang på RM Sotheby’s Paris-auksjon 13. februar. Hva forventningene er nå gir ikke auksjonshuset noen antydninger om, men den skal selges. Det er nemlig ikke satt noen minstepris, slik at høyeste bud vinner, uansett.