RISKY: En undersøkelse utført av amerikanske iSeeCars.com viser at ikke alle Tesla-farger er like ettertraktet. Blant annet skal visstnok Model X med blå lakk føre til større rabatter på bruktbiler enn Model X i mer nøytrale farger. Foto: Håkon Sæbø

Dette er Tesla-fargene du bør ligge unna

De fleste biler taper seg i verdi, men velger du riktig farge på din Tesla, kan du begrense tapet.

Farger og følelser går hånd i hånd, men hvor viktig er det egentlig at bilen har en bestemt farge? 

Veldig viktig, skal vi tro en ny undersøkelse fra nettstedet iSeeCars.com, som har undersøkt hvilke Tesla-farger som er mest og minst attraktive i USA.

Og det kommer kanskje ikke som noen diger bombe at Tesla Model S i brun farge har høyest sannsynlighet for å bli tilbudt med en rabatt.

Det er også stor variasjon i fargepreferansene mellom Model S og Model X. Det er også viktig å være klar over at tallene er hentet fra det amerikanske bruktbilmarkedet, og at det ikke nødvendigvis er samme fargepreferanser på norske Tesla-modeller.

Undersøkelsen har tatt for seg 4,1 millioner biler totalt, med Tesla som et eget segment i undersøkelsen. Målet er å avdekke hvilke farger som utløser en bruktbilrabatt, og den er definert som et avslag på 10 prosent eller mer fra markedsverdi.

Bare Model S og X

Datasettet inkluderer bare biler fra 2014 til 2016, så den populære Tesla Model 3 er ikke inkludert i undersøkelsen.

Tesla Model S - populære og upopulære farger

RankColor% Deals Compared to Model Average
1Brown25.6%
2Gray7.1%
3Green6.7%
4Blue1.9%
5Black-0.6%
6White-6.2%
7Silver-6.2%
8Red-11.2%
  • Forklaring: 

Listen viser hvilke farger som gir høyest sannsynlighet for en bruktbilrabatt på mer enn 10 prosent av kjøpssum. Kilde: iSeeCars

Det skal vise seg at om bilens farger er brun, så er det 26 prosent mer sannsynlig at en Model S får 10 prosent avslag eller mer i bruktmarkedet. 

Det pekes på at Tesla kuttet ut denne fargen mot slutten av 2014, og det er ikke vanskelig å tenke seg hvorfor.

Heller ikke grønn, grå og blå farer like godt som sort, hvit og sølv, og det er verdt å merke seg at grønnfargen ble faset ut i 2015, ifølge nettstedet.

TRYGG HAVN: Tesla Model S i sølv er en god kombinasjon det er etterspørsel etter i USA. Foto: Håkon Sæbø

Det kommenteres samtidig at røde Model S-er har lavere sannsynlighet for å få rabatt i USA, mye fordi fargen assosieres med sportsbiler. Om den samme tendensen gjelder i Norge, kan imidlertid diskuteres. 

Samtidig trekkes det frem at grå er en populær farge, og at det muligens er større tilbud enn det er etterspørsel etter denne fargen på Model S, og at det er derfor den presterer mindre godt (se tabell).

Ligg unna blått på X

Interessant nok er tendensen litt annerledes for giganten Tesla Model X. Her er det ifølge undersøkelsen blå lakk som mest sannsynlig gir en bruktbilrabatt, tett etterfulgt av rødt. 

Tesla Model X - populære og upopulære farger

RankColor% Deals Compared to Model Average
1Blue9.8%
2Red9.5%
3Silver5.8%
4Gray0.4%
5Black-9.8%
6White-10.9%
  • Forklaring: 

Listen viser hvilke farger som gir høyest sannsynlighet for en bruktbilrabatt på mer enn 10 prosent av kjøpssum. Kilde: iSeeCars

Sannsynligheten for at en blå eller rød bil gir rabatt er henholdsvis 9,8 og 9,5 prosent, noe som ikke er voldsomme tall. 

Også for Model X er det vesentlig å merke seg at tallene baserer seg på observasjoner gjort i USA, ikke Norge. 

Nettstedet kommenterer at luksusbilkjøpere, som Model X retter seg mot i USA, foretrekker mer nøytrale farger på så store biler.