+ mer
VINGER: Dørene er helt gjennomsiktige, med noen fine linjer innfelt i glasset. De kan minne litt om insektvinger, noe som er i tråd med det biologiske temaet. Foto: Mercedes

Mercedes Vision AVTR inspirert av filmen Avatar

Mercedes Vision AVTR skal være inspirert av science fiction filmen Avatar fra 2009. Fremtiden ser lysende ut.

Filmen «Avatar» fokuserer på hvor galt det kan gå, når multinasjonale selskaper vil gjøre om regnskogen på en fremmed planet til et dagbrudd. De innfødte på planeten «Pandora» er høye og blå, og temmelig misfornøyde med skogsmaskiner ved det hellige treet. Regissør James Cameron valgte nok navnet «Pandora» med omhu.

Gresk mytologi forteller at Pandora åpnet en eske, gitt av guden Zevs, og all verdens elendighet ble sluppet ut i verden. Senere har eksemplet med Pandoras eske blitt brukt i filosofi, for å illustrere konseptet med at den som gjør feil, blir klok.

Det kan hende Mercedes Vision AVTR peker mot en litt mer harmonisk fremtid med både biler og trær.

LEDERSTJERNE: Stjerna står og lyser, og skal vise veg mot en mer resirkulerbar fremtid. Foto: Mercedes

På atomnivå

Som en av verdens største bilprodusenter, jobber Mercedes intenst med å senke karbonavtrykket, samt å unngå at de graver opp for mye av regnskogen til batteriproduksjon. For å sikre jungelen introduseres konseptet «organisk batteriteknologi». Kort fortalt bygges en bikake-lignende struktur av karbonatomer, som blir et grafittlignende materiale kalt grafén. Det har evnen til å lagre og overføre energi mye mer effektivt enn dagens batterier, men den beste nyheten er at det ikke krever kilovis med sjeldne metaller.

PANTSATT: Materialet i setene er laget av pantede brusflasker og gamle klær. De ser ganske komfortable ut, og siden bilen sikker vil kjøre av seg selv kan en kanskje ta en lur på vei til jobben. (1 / 3)

Mercedes sier selv at teknologien er hundre prosent resirkulerbar, noe som scorer enda flere grønne poeng. Ifølge Mercedes har batteriet 110 kWh kapasitet, og 700 km rekkevidde. Full oppladning skal ifølge dem ta 15 minutter, noe som må sies å være bra.

Videre skal hvert hjul ha fått en egen motor, med en samlet effekt på 350 kW. Firehjulsstyring, og sidelengs kjøring med opp til 30 graders utslag på begge akslinger skal lette parkering og navigering.

Frøkapsler og firfirsler

Det organiske temaet videreføres i designet. Dørene er helt gjennomsiktige, og når de åpnes oppover og utover minner de litt om vingene på en husflue. Listverk, dørkarmer, seter og hjul lyser opp i gilde farger, og understreker de myke linjene. Hjulene skal minne om frøkapsler fra planeten «Pandora», og når bilen kjørte inn på scenen i Las Vegas styrte den med begge hjulpar. Sjåføren har ikke noe så gammeldags som ratt og pedaler, for å kontrollere doningen.

I midtkonsollen sitter det et slags trekkspill, som pulserer mot hånden og tolker hvor du har tenkt deg. Interiøret domineres av konsollen og dashbordet, som lyser opp og viser spennende mønstre og farger. For å stille inn radioen er det bare å holde ut hånden, og så projiseres volumknott og kanalvelger direkte på huden.

Tekniske data

Modell: Mercedes VISION AVTR

Motor: 4 elmotorer, en i hvert hjul

Effekt: 350 kW

Batteri: 110 kWh

Rekkevidde: 700 km

Bak på Vision AVTR har Mercedes plassert 33 små luker, som rasler opp og ned omtrent som ryggen på en firfirsle. De sier at det er for å kommunisere med andre biler, men ikke noe om hvilket språk det skal foregå på. Mercedes Vision AVTR kommer nok ikke i salg, men viser en del viktige muligheter for oss som er glad i biler, ikke minst at det går an å lag fremdriftssystemer som ikke raserer planeten. For i motsetning til filmen, har vi foreløpig bare en å bo på.

BLOMSTERVASE: Dørene og hele siden på bilen er gjennomsiktige, og hjulene er inspirert av blomstene fra filmen «Avatar». Den er ikke like elegant fra alle vinkler. Foto: Mercedes

Motor
Nyheter