I TV-programmet Diesel Brothers slippes det ut store mengder dieseleksos. Det har irritert mange i delstaten Utah i USA.  Foto: Discovery Channel

Slapp ut dieseleksos for moro skyld – får gigantbot

I TV-programmet Diesel Brothers slippes det ut dieseleksos for gøy. Nå venter høye bøter.

I USA kalles trenden «Rolling coal». Det går ut på å modifisere store dieselmotorer, blant annet ved å fjerne partikkelfiltere og justere dieseltilførsel, slik at de store bilene slipper ut mest mulig sort røyk. 

I TV-programmet Diesel Brothers, som går på Discovery Channel, gjør deltakerne dette i stor grad. Utslippene, hvor sort røyk velter ut av store eksosrør – såkalte «diesel stacks» har hisset på seg en hel del folk. 

Saksøkt

For om lag fire år siden meldte de lokale helsemyndighetene i Davis County i delstaten Utah at de ville saksøke mennene som medvirker i TV-programmet, ifølge nettstedet jalopnik.com. Nå er det kjent at David «Heavy D» Sparks, Joshua Stuart, Keaton Hoskins, og  David «Diesel Dave» Kiley er dømt til å betale over 850.000 dollar i bot for ugjerningene. Det tilsvarer i overkant av 8,1 millioner norske kroner. I tillegg åpner retten for at saksøkerne kan kreve sine saksomkostninger dekket. Disse beløper seg til om lag 1,2 millioner dollar eller ca. 11,5 millioner kroner. Om dommen blir stående vil de saksøkte dermed risikere å måtte punge ut med nesten 20 millioner kroner.

Med vilje

Domstolen i Utah har gitt helsemyndighetene medhold i at mennene med vilje har forurenset betydelig mer enn det som er lov. Blant annet skal en av de modifiserte bilene ha blitt testet, hvor det ifølge retten er bevist at pickupen slapp ut 21 ganger mer dieselpartikler enn det som er lov.