+ mer
RIKTIG: Hvitt og grått er blant de mest populære fargene i USA. Her en Tesla Model 3 Performance og Polestar 2 Performance Pack. Foto: Håkon Sæbø

Usikker på hvilken farge du skal gå for?  Dette er de mest populære bilfargene

Å velge bil kan være vanskelig nok i seg selv, men det skal også velges farge. En ny undersøkelse fra USA avdekker hvilke farger som er mest populære.

En kraftig farge kan ha mye symbolikk i seg, og kan derfor gjøre at lakkvalget på bilen blir mer dristig. For enkelte områder kan utetemperatur også ha noe å si for hvilke farger bilkjøpere oftest velger.

Data oppsamlet av nettstedet iSeeCars.com peker i en tydelig retning når det gjelder farger på nye biler. I alle fall i USA, der tallene stammer fra, men det later til at trenden stemmer godt med det du kan se på en vanlig parkeringsplass utenfor et norsk kjøpesenter. 

9,4 millioner biler i undersøkelsen

77,1 prosent av bilene i denne amerikanske undersøkelsen, som inkluderer 9,4 millioner biler produsert fra 2014 til 2018, er enten hvit, sort eller grå.  Mest populær er hvit lakk, som står for en andel på hele 23,9 prosent. Sort kommer på andreplass med 23,2 prosent. 

Den mest populære fargen som ikke stiller på gråskalaen, er rød. 10,3 prosent av av bilene har en eller annen valør av rød. 

Ikke overraskende er lilla en svært lite populær farge. Det samme gjelder gul og gull, som må sies å være et temmelig eksentrisk fargevalg. 

Verditap

Det skulle kanskje være grunn til å tro at biler med de upopulære fargene taper seg mer i verdi enn dem med «normale» farger. Dette er imidlertid ikke gitt, ifølge undersøkelsen. Den peker på at det er betydelig færre biler med de sjeldne fargene, og at de derfor taper seg tregere enn biler i hvitt, grått og sort, som har et mer gjennomsnittlig verdifall. 

Om det samme er tilfellet i Norge, hvor det kun er i overkant av 2,8 millioner registrerte biler totalt, er slett ikke sikkert. Til sammenligning er det over 284 millioner registrerte bile i USA, ifølge amerikanske transportmyndigheter. 

Motor
Nyheter