– Det var helt spinnvilt og de ble såvidt reddet fra en fortjent undergang

I den nyeste dobbeltepisoden av Finansavisens Mil etter Mil - en podcast om bil får vi et gjenhør med redningsaksjonen i Jaguar. 

DOBBEL: I den nyeste dobbeltepisoden av Finansavisens Mil etter Mil - en podcast om bil får vi et gjenhør med redningsaksjonen i Jaguar. Foto: Håkon Sæbø/ Sindre Nikolai Aker
Nyheter

Britiske biler har et noe frynsete rykte når det kommer til byggekvalitet, holdbarhet og forutsigbarhet. Det har vært flere hundre britiske bilprodusenter opp igjennom årene, men kun noen få av en viss størrelse står igjen, i tillegg til enkelte entusiastmerker som Caterham, Morgan og Noble. 

Ett av de mest kjente og erkebritiske merkene prydes av en jaguar i grillen og bærer det samme navnet. Selskapet ble etablert tilbake i 1934 og har vært igjennom en berg-og-dalbane. På slutten av 70-tallet var selskapet på kanten av stupet da det tapte 2,3 milliarder 2020-kroner, etter at bilene ble latterliggjort for hundrevis av produksjonsfeil og ingen turte å kjøpe bilene.

I senere tid har det imidlertid snudd og etter at selskapet ble kjøpt opp av indiske Tata Motors i 2008 og slått sammen med Land Rover året til, til Jaguar Land Rover, har det gått langt bedre. 

Med den helelektriske SUVen I-pace har selskapet modernisert seg kraftig og den ble en umiddelbar suksess her hjemme når den ble lansert på det norske markedet i 2018. I september i fjor bikket salget 5.000 eksemplarer bare i Norge, og det er mer enn de 3.000 bilene Jaguar solgte i hele verden i 1980. 

Hør ukens episode av Mil etter mil  en podcast om bil her:

– Det blir en ønskereprise av Jaguar-historien denne uken på grunn av nedstengningen. I mellomtiden bedriver vi research til nye episoder, og det vil forhåpentligvis komme en fersk episode allerede neste uke, opplyser bilekspert og podcastprogramleder Marius Mørch Larsen om. 

– Dette er den mildt sagt spinnville historien om hvordan Jaguar ble reddet fra en høyst fortjent undergang, åpner medprogramleder og Finansavisen Motor-journalist Håkon Sæbø med. 

Tunge streiker, elendig produktkvalitet og trusler om massive kutt gjorde at Jaguar har vært timer unna konkurs. En enorm økonomisk snuoperasjon førte til at det fortsatt selges biler med en jaguar i grillen i dag. 

Hele den vanvittige historien om da Jaguar ble reddet kan du høre i denne ukens dobbeltepisode av Mil etter mil - en podcast om bil. 

Hør forrige ukes episode – høye krav til moro her:

motor
finansavisen motor
mil etter mil
mil etter mil – en podcast om bil
Motor
Nyheter
Børs
Nyheter