GLOBETROTTER: Etter en oppvekst over hele verden i en Land Rover Defender, har Vilde Riise begynt å jobbe for bilprodusenten og kjøpt sin egen Defender hun planlegger å reise verden rundt i. Foto: Andreas Scheel

Født inn i jobben

Som informasjonssjef for Jaguar Land Rover Norge har Vilde Riise fått drømmejobben, men så er hun også drømmedama for dem.

– Mammas Land Rover Defender skulle vise seg å bli mitt hjem, og en billett til verden, konstaterer Vilde Riise.

Lite visste hun da om hvilke veier det skulle føre henne, men det har aldri vært en bekymring.

– Jeg hadde ingen anelse om hvor jeg skulle ende opp da jeg begynte på Journalisthøyskolen som 19-åring, men jeg er glad det ble som det ble. Det jeg har lært etter årevis på reise er at selve destinasjonen er uviss. Det er sporet som tar deg dit som er selve livet, sier 25-åringen.

Hun har ikke bare kjennskap til merkevaren, hun har virkelig levd den
An V. Ho, Jaguar Land Rover

Kan skru

Foreløpig har jobbsporet ført henne via Tesla til Jaguar Land Rover Norge, noe markedssjef An V. Ho er glad for.

HOME SWEET HOME: Gjennom store deler av oppveksten var denne Land Rover Defender Vilde Riises hjem, som her i Australias villmark i 2005. Foto: Privat

– Hun er god med pennen og språket, er sprudlende og pliktoppfyllende, har gode sosiale antenner samt et elendig pokeransikt. Dessuten er hun bedre enn de fleste på kontoret til å mekke bil, legger han til.

Parallelt med oppvekst på Nordberg i Oslo, litt ordinær skolegang ved en pult, noe sporadisk lek med venner i nabolaget og mye reiseplanlegging, var det på veien hun vokste opp. Det vil si i ørkensanden, på savannen, i villmarken og på fjellet.

ØVELSESKJØRING: Ikke helt etter boken, men det er lett å forstå hvor Vilde Riise har sin fascinasjon for Land Rover fra. Foto: Privat

– Mamma og Pappa møttes i Land Rover-miljøet etter at hans drøm om å seile jorden rundt i båt ble skrinlagt på grunn av sjøsyke. De har hele livet jobbet for å kunne reise og de har gjort det på lavbudsjett for å kunne være lenge borte. Slik har broren min og jeg vokst opp i en familie hvor vi alltid har vært på sporet av en drøm, sier hun.

Hjemmeundervisning

SKOLETID: Algebra ble ikke hennes sterkeste side, men sammen med sin bror fikk hun undervisning av pappa Atle Gotschalksen og mamma Torhild Riise. Foto: Privat

Drømmen har tatt dem til fem kontinenter på turer som har vart mellom tre uker og fire måneder. Da har hun og broren i perioder blitt tatt ut av skolen og fått undervisning av foreldrene. Dette har ifølge Riise skapt et unikt familiebånd, litt på bekostning av et nettverk hjemme, og algebrakunnskapene.

– Jeg ser fortsatt mer til mine foreldre enn de fleste andre unge voksne og inkluderer dem mye i mitt dagligdagse liv. Jeg har også et spesielt nært forhold til min to år eldre bror, legger hun til.

Disse reisene har også lært henne å leve enkelt og primitivt, tett og i en egen boble.

LIVSNYTER: Ordspråket på Vilde Riises egen Land Rover Defender beskriver hennes liv så langt meget godt. Foto: Andreas Scheel

– Vi hadde ikke så mye, men vi hadde hverandre, og det var nok. Problemet for oss som reiser på denne måten er alltid tid og penger. Livet er fullt av motgang og ubehagelige situasjoner, så oppveksten min har gitt meg større forståelse for dette og at det ikke hjelper å stresse når alt ikke går etter planen, poengterer hun.

EKTE CAMPING: Med telt på taket kommer man nærmere naturen enn om man tar inn på hotell. Foto: Privat

Oppmerksomhet

Som en liten, lyshåret jente har hun fått mye oppmerksomhet på sin vei, og har lært mye om andre kulturer og møtt barn hun aldri vil glemme.

– Ja, vi har det bra i Vesten, men det er viktig å forstå at mennesker i resten av verden lever et annet liv. Jeg har tatt med meg det jeg har lært av andre mennesker og opplevelser hjem. Derfor lekte jeg helst med pinner, insekter og tau hjemme på Nordberg også, slik vi var nødt til ute i naturen med plassmangel i bilen. forteller hun.

AUTENTISK: Når man reiser rundt i Mongolia i en Land Rover Defender møter man mennesker i deres eget miljø. Foto: Privat

Hun har hatt slanger i teltet, biller som kjæledyr, vært redd for å rulle rundt med bilen og grått i frustrasjon med pappa Atle Gotschalksen når ting har gått i stykker. Hun har også opplevd ferskenfargete soloppganger i ørkenen med rim på takteltet og vært steder ingen andre mennesker har satt sine føtter. Hun var tre år første gang hun dro på tur og har vært på lange reiser i Iran, Gobiørkenen, Nord-Afrika og Australia.

Tøff dame

LEKEKAMERAT: På sin ferd jorden rundt har Vilde Riise møtt mange mennesker og ikke minst dyr. Foto: Privat

– Mitt første minne av mamma er faktisk da hun med en spade jager bort en radmager og sulten dingo (australsk vilhund red. anm.) som hadde fått teften av meg og min bror. Jeg har alltid hatt enorm respekt for mammaen min, som startet dette eventyret. Hun gir seg aldri og har bidratt til å gjøre meg til den kvinnen jeg er i dag, sier hun takknemlig.

At det i perioder har vært slitsomt og tøft er en ting, men det har vært trygt, selv om foreldrene først i ettertid har fortalt om alle episodene som kan ha vært på grensen til farlige. Hyggeligere var da kveldsstundene når insektene forsvant med solen, måltidene ble inntatt og morgendagen planlagt, samt at vannet ble renset for bakterier og øynene for sand.

Riises dagbok fra alle disse reisene kunne sikkert blitt en film hvor kulturen rundt Land Rover Defender ville vært den røde tråden.

VARIERT: Reiser du nok verden rundt i en Land Rover Defender, opplever og ser du mye forskjellig. (1 / 5)

– Defender er en billett til et eget samfunn uansett hvem du er og hvor du måtte befinne deg. Eierne hjelper hverandre, de hilser og stopper, gjerne for å vise frem bilen og egne modifiseringer. Mamma, som aldri forlot Norge i barndommen, men drømte seg bort i National Geographics magasiner, falt for friheten i en Defender. Den kan brukes til jobb, til butikken og til å kjøre gjennom Sahara, påpeker hun.

DEFENDER I SOLNEDGANG: Det er ikke bare elgen i Østerdalen som gjør seg godt om kvelden. Foto: Privat

Flere biler

Familien har hatt seks forskjellige Land Rover-modeller, men det er den originale Defender 110 mamma Torhild kjøpte i England i 1987 de har reist med. Den har foreløpig gått 350.000 kilometer, men er klar for flere turer.

Det er Vilde også klar for, men nå i sin egen bil, en 2007 Land Rover Defender Puma med ettermontert Alucab, hun kjøpte en vinterdag i Bergen.

– På veien hjem over fjellet hoppet jeg av kolonnen, slo opp takteltet, krøp opp i sengen, tente taklyset og følte meg hjemme. Det var min første natt i Mushu, min egen Defender, og jeg sover alltid best i bilen, presiserer hun.

LEKER: I Australias villmark er det ingen lekebutikker, men barn finne alltid noe å leke med. Foto: Privat

Hun har hjulpet pappa med å mekke girkasse i Sahara og bygget om bilen før turene etter behov, og trives aller best i garasjen til pappa på Nordberg. Slik blir man en skikkelig entusiast og en drømmedame som informasjonssjef for Jaguar Land Rover (JLR).

– Jeg hadde nok aldri endt opp der jeg er i dag om det ikke var for oppveksten min. Jobben i Jaguar Land Rover Norge er givende og jeg setter pris på oppgavene på en annen måte enn om jeg ikke hadde hatt en enorm forkjærlighet til merket, hevder hun.

Billiv

At hun har det kan markedssjef An V. Ho bekrefte, etter å ha ansatt henne.

– Foruten å takle coronakrisen, valutakurs og andre morsomheter skal hun bidra til å lansere plugg-inn hybridversjoner av Evoque og Discovery Sport, og selvfølgelig den helt nye Defender. Hun har ikke bare kjennskap til merkevaren, hun har virkelig levd den, konstaterer han.

Hun har kun stått i jobben i et snaut halvt år, og coronakrisen har satt både henne og JLR på skikkelig prøve. Presset økonomi, fabrikkstengninger og utsettelse av lanseringer er bare noe av det som har preget arbeidsdagene.

OFFROAD: En Land Rover Defender tar seg lett gjennom Saharas sanddyner. (1 / 4)

– Den gamle Defenderen har hatt et langt livsløp, men til tross for forbedringer underveis hører ikke denne produksjonsprosessen hjemme i et moderne industrisamfunn. Jeg føler meg uansett trygg på at Land Rover har overført DNA-et fra den gamle Defender til den nye, og håper den kan gi flere eventyrlystne muligheten til å reise slik jeg har gjort.

VIL TILBAKE: Det er blitt mange timer i bil gjennom Australias villmark, men Vilde Riise vil gjerne tilbake, nå i egen Defender. Foto: Privat

Nye drømmer

Nå er planen å sende sin egen Defender til Australia, og senere i livet videreføre foreldrenes tradisjoner.

KLAR FOR TUR: Vilde Riise gleder seg til å sette seg bak rattet i bilen hun har kalt Mushu og reise verden rundt. Foto: Andreas Scheel

– Jeg drømmer også om Sør-Amerika, det eneste kontinentet vi ikke har vært med bil. Da tror jeg mamma og pappa blir misunnelige og sender sin egen Defender etter, spekulerer hun.

Motor
Reportasjer