+ mer
UVANLIG SYN: Nesten hele BMWs utvalg av M- og M Performance-biler samles når det  arrangeres BMW M Town på Rudskogen. Foto: Håkon Sæbø

Kjør biler med over 600 hestekrefter: Så mye koster en drømmedag på bane

Lengter du etter mer fart og spenning kan en dag med BMW på bane være vel anvendte kroner.

Publisert 30. juli 2021 kl. 12.39
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 824 ord

– Jeg måtte skynde meg å kjøpe den, sier Trond Halle. 

Trønderen driver med steinknusing og er av sin lokale BMW-forhandler invitert til Rudskogen denne nær skyfrie sommerdagen. Invitasjonen til en fartsfylt dag med de kraftigste modellene BMW har å by på, kom etter at Halle nylig kjøpte en BMW X6 M50d.  

KJØPTE BMW, FIKK INVITASJON: Trond Halle kjøpte en BMW X6 M50d og ble av sin lokale forhandler invitert til å delta på BMW M Town på Rudskogen. Foto: Håkon Sæbø

– Det er den med dieselmotoren og fire turboer. De skulle slutte å lage den, så da måtte jeg slå til, kommenterer Halle mens han ratter rundt på banen med storebroren, en BMW X6 M med 625 hestekrefter. 

Fra radioen i koppholderen kommer innspill og instruksjoner. Plassering på banen er viktig. Sporvalg. Ideallinje og bremsing. Det er en av instruktørene i ledebilen som følger med i speilet. Dagen begynner med de motorsterke SUV-ene, men snart skal Halle få tid bak rattet i både BMW M3 og M4 Competition.

På is og asfalt

Stenknuseren fra Stjørdal er slett ikke den eneste gjesten på Rudskogen. Over 150 personer har vært innom arrangementet BMW kaller «M Town», der konseptet er at man får utdelt et pass hvor hver kjøreøvelse belønnes med et stempel. «BMW M Town» er ikke et fysisk sted, men en filosofi om at fart og spenning er lov under trygge rammer, og derfor skal det tilkomme elektriske biler, lover kommunikasjonsdirektør i BMW Norge, Marius Tegneby. 

Vi legger opp til at våre arrangement skal passe for alle
Marius Tegneby, BMW

Finansavisen har tidligere omtalt BMW M Town on ice, et arrangement som foregår på en islagt innsjø på Gol i februar. Formålet er det samme: Kundene skal bli bedre kjent med BMWs utvalg, og det er toppmodellene som stilles til disposisjon når arrangementet gjennomføres. 

TILBYR BANEKJØRING: Marius Tegneby, kommunikasjonsdirektør hos BMW Group Norge Foto: Håkon Sæbø

– Med «BMW M Town» har vi gjort innhold og program litt mer lekent, samt at vi har løftet bilparken til øverste hylle med kun BMW M og M Performance biler, forteller Tegneby.

På grunn av pandemien ble 2021-sesongen på Gol avlyst, men i 2022 skal det på nytt arrangeres kjørekurs for fartslystne BMW-entusiaster. 

– Blant annet nye BMW M3 og M4 M xDrive og kommende BMW M240i xDrive vil dukke opp på Gol. Vi leker også litt med tanken på om BMW i4 M50 kan bli en del av opplevelsen, avslører Tegneby.

Tilbake på Rudskogen deles aktivitene inn i tre segmenter, hvor Halle og de andre deltakerne blant annet får sitte på med en BMW M8 Competition. Dette er en såkalt «hot lap» med løpsbilsjåføren Christian Lauenborg bak rattet og høy hastighet rundt den 3.254 meter lange banen. I tillegg er det opplæring i brems, unnamanøver og slalom, men aller viktigst er kanskje tiden bak rattet på bane med BMW M3 Competition, M4 Competition og X3 M, X5 M og X6 M. 

«HOT LAP»: Når BMW M Town arrangeres på Rudskogen får deltagerne blant annet sitte på i den gule BMW M8-en med 625 hestekrefter og løpsbilsjåfør bak rattet. Foto: Håkon Sæbø

 – Skal passe alle

– Vi legger opp til at våre arrangement skal passe for alle. Dette er ikke dagen for å sette ny personlig rekord på Rudskogen, men er du en god sjåfør vil også instruktørene våre tillate deg å kjenne på bilen innenfor forsvarlige grenser, forteller Tegneby. 

Han understreker at deltagerne ikke behøver baneerfaring for å være med BMW på Rudskogen. 

– Vi legger vekt på den personlige oppfølgingen instruktørene gir, og vi jobber tett sammen med Rudskogen Motorsenter og OnTrack Event. De har vært våre partnere i en årrekke med isbanekjøringen vi gjør på Golsfjellet, og i år ble løsningen å gjøre et event på asfalt da verden ikke tillot oss å møtes på isen i vinter, sier han.

INSTRUERER: BMW M Town på Rudskogen arrangeres med instruktører som passer på at deltagerne får more seg, men at det hele foregår på en trygg måte. Her med en BMW M5 Competition facelift som deltagerne får kjøre selv på banen. Foto: Håkon Sæbø

Tegneby opplyser at det er BMW-forhandlerne rundt om i landet som inviterer til «M Town»-arrangementene. Etter sigende er veiledende pris 5.500 kroner for den fartsfylte dagen på Rudskogen, og førstkommende arrangement vil være på Gol i 2022. 

På reisefot?

I tillegg til banekjøring og moro på isen i Norge, tilbyr BMW et ganske heftig utvalg kjøreopplevelser i Europa. For om lag 16.000 kroner kan du delta på BMW M Race Track Training med BMW M4 Competition på banene Bilster Berg, Nürburgring, Sachsenring eller Hockenheimring. Legger du på ytterligere 10.000 kroner får du hoppe inn i løpsbilen BMW M4 GT4 på Grand Prix-banen på Nürburgring, og fra ca. 47.000 kroner til 60.000 kroner kan nivået med GT4-bilene økes betydelig. 

GJENNOMGANG: Før man slippes løs på banen gjennomgås programmet, bilene og banen. I bakgrunnen står en BMW M5 CS. <strong>Foto: Kyle Meyr</strong> (1 / 2)
GJENNOMGANG: Før man slippes løs på banen gjennomgås programmet, bilene og banen. I bakgrunnen står en BMW M5 CS. Foto: Kyle Meyr