+ mer
SPREK RETT FREM: Audi Q5 55 TFSIe plugg-inn-hybrid har 367 hestekrefter og bykser avsted når du virkelig klemmer gassen i gulvet. Men om du ikke er like bestemt føles ikke bilen så kvikk. Foto: Håkon Sæbø

Test: Audi-hybrid på langtur

Oslo/Bergen: Hvorfor ta flyet og skamme seg når du kan kjøre Audis nyeste plugg-inn-hybrid fra Oslo til Bergen?

Det regner, selvfølgelig, men i Bergen løper rundt ikke folk av den grunn. Kun turister og folk utenbys fra lar seg affisere. Store dråper ruller av den tyske bilens buede panser. Dette er en av Audis nye plugg-inn-hybrider. Dette er Audi Q5 55 TFSI e quattro.

Bygget for å vare

Audi Q5 er bygd som en kontorstol fra 70-tallet. Du vet, den utrolig solide kvaliteten nesten bare gamle ting har. Skruene er av metall og er blanke. Sveisene er solide og det sorte vinyltrekket varig. Krommen skinner.

Denne Audi-en minner om en tid da ting ble gjort skikkelig, ikke halvveis. En tid da kvalitet betydde noe.

Bra fra begynnelsen

Hos de direkte konkurrentene – og det gjelder egentlig de fleste av dem – kan det oppleves litt kjipt om ikke skinntrukket dashboard er valgt.

Enkelte forsøker seg på dashbord trukket i plast, men det fungerer ikke så godt. I Audi Q5 behøver du ikke slikt. Her er det allerede solid uten at du må velge noe ekstra.

GODT VALG: Audi Q5 55 TFSI e plugg-inn-hybrid har en fantastisk skjerm foran sjåføren. Den er logisk og svært oversiktlig. Foto: Håkon Sæbø

Det er også et poeng å trekke frem skjermen foran sjåføren. «Clean and crisp», ville britene sagt. Og det stemmer.

Dette må være det beste displayet på markedet, tror vi. Etter å ha kjørt hundrevis av biler er nok det ganske sikkert. Skjermen er fantastisk å hvile øynene på og du fryder deg over kvaliteten. Som et varmt og betryggende smil fra far, er det alltid et velkomment.

Komfort – ikke sport

Når du setter deg til rette merker du også at Q5 55 TFSI e ikke har noen utpreget sportslig sittestilling, slik enkelte av konkurrentene vil overbevise med.

Her sitter du oppreist som i en eller annen Land Rover, og det er en god følelse.

Du rager in høydene og nyter synet av skjermen foran deg, men så begynner det å lugge litt. For skjermen i midten er slettes ikke stor og imponerende. Har ikke Audi fått med seg at folks mobiltelefoner er større? Har de ikke sett hva Tesla driver med for tiden?

KLAR FOR FACELIFT: Audi Q5 55 TFSI e har mange gode kvaliteter, men skjermen i midten oppleves utdatert. Foto: Håkon Sæbø

Antagelig har de vel det, for Audi Q7 facelift har fått en kraftig modernisering, som når NSB skal rebrande seg. Nye farger utvendig og nytt interiør. At det fundamentale i vognstsmmen er gammelt, sies det lite om.

Ingen facelift

Men dit er ikke Q5 kommet riktig ennå, og det kan du leve med.

Du overlever fordi det er mye annet å glede seg over. Som den elektriske rekkevidde på ganske solide 50 km. Jo, en ny BMW X5 går vesentlig lenger, men en så stor og voldsom bil er det ikke sikkert du vil ha.

Du vil ha en Q5, for den ligger overraskende godt på veien når du suser opp i hastighet.

Med den største avslappethet seiler du av sted, og du merker at luftfjæringene gjør en utmerket jobb med å gi deg den litt duvende luksusfølelsen mange bilprodusenter trakter etter.

DU VELGER: Kjøreprogrammene velges med Drive Select-knappen og EV-knappen til høyre. Foto: Håkon Sæbø
SOLID: Audi Q5 55 TFSI e har et meget velbygd interiør. Her er det få som slår Audi. Foto: Håkon Sæbø

Det er først når du begynner å dreie på rattet i hastighet, at Audi Q5 55 TFSI e avslører seg. For en så komfortabel bil kan da vel ikke også være veldig sportslig?

Enkelte ganger er svaret ja, men ikke denne gangen. Så langt er det omtrent bare Porsche som produserer sportslige plugg-inn-hybrider.

Velg Dynamic

Riktig nok står Q5 på vinterhjul, men på de svingete veiene over fjellet, fra Oslo til Bergen, er det ikke mye følelse fra rattet å spore. Du kan sette bilen i Dynamic, og det hjelper på følelsen, men det er ingen tvil om at dette er en tung bil lastet med batterier.

Batteriet har en kapasitet på 14,1 kWh, som er solid. Elmotoren alene yter 143 hestekrefter og gode 350 Nm. I kombinasjon med bensinmotoren på 2,0 liter, en firesylindret sak som for det meste er svært stillegående, er den totale motoreffekten hele 367 hestekrefter.

BRUKBART MED PLASS: Audi Q5 55 TFSI e har ikke like mye bagasjeplass som en konvensjonell Q5, men plassen i baksetet er brukbar. Og ikke minst er setene gode. Her kan fire reise på tur. Foto: Håkon Sæbø

Du skulle da tro at bilen oppleves uvanlig kvikk, og det gjør den. Men bare når du virkelig lener deg på gasspedalen. Lunter du rundt i bilen får du aldri helt følelsen av å ratte en bil med over 300 hestekrefter. 0-100 på 5,3 sekunder føles litt fjernt.

Slik sett finnes det konkurrerende bilmerker med bedre løsninger.

Men Audi Q5 er på ingen måte fortapt. På papiret skal bilen kunne kjøres 45 kilometer på elektrisitet, men uten særlig mye innsats klarte vi å kjøre rett i underkant av 50 kilometer. Og på vei fra Oslo til Bergen havnet forbruket på 0,62 liter på mila.

Om du nå snøfter over at din halvgamle dieselbil bruker langt mindre, så er det berettiget. En dieselbil med lavere vekt og motoreffekt vil bruke mindre diesel, men det er ikke det eneste poenget her.

Utslippsfritt

En Audi Q5 plugg-inn-hybrid kan kjøres utslippsfritt i bynære strøk, noe en konvensjonell bil ikke kan.

Og det leder til spørsmålet om en plugg-inn-hybrid er bilen for deg. For det kan godt hende at teknologien ikke egner seg for alle. Bor du i utkantstrøk og kjører langturer, er det muligens mer hensiktsmessig med en dieselbil. Kjører du mye i byen, men med innslag av turer til hytta, kan en plugg-inn-hybrid være perfekt.

BENSIN OG EL: Med en 2,0-liters bensindrikkende firer på 252 hestekrefter har Audi Q5 55 TFSI e et godt utgangspunkt. I tillegg kommer elmotoren som tilsier en total effekt på 367 hestekrefter. Foto: Håkon Sæbø

Utfordringen er at bilen må lades for å oppleves smart, så om du ikke har tilgang på det enten på jobb eller i heimen, er det best å ligge unna.

Behagelig

Men dropper du denne Audi-en går du glipp av en veldig behagelig bil. Plassen er god både foran og bak, og i bagasjerommet er det plass til 395 liter, mot 550 i en vanlig Q5.

Samtidig koster en dieseldrevet Audi Q5 med tilsvarende 0-100-tid over 200.000 mer, og det kan vanskelig forsvares.

Mens regnet plasker ned på sitt høyst forutsigbare vis i Bergen, er det tid for kontemplasjon.

Hvor god kan nye Audi Q5 55 TFSI e sies å være?

EKTE FIREHJULSDRIFT: Audi Q5 55 TFSI e har elmotoren koblet til girkassen, slik at det nyeste quattro-systemet, quattro Ultra, alltid kan hente kraft til alle hjul. Det er ikke snakk om at bakhjulene kun er drevet av elmotoren. Foto: Håkon Sæbø

På langtur, når det kjøres bedagelig og pent, er dette en utmerket bil. Den er stillegående og avslappende, og gir deg en kraftig akselerasjon til de forbikjøringer du ønsker å ta.

At Audi Q5 ikke er helt ny merker du på interiøret og skjermen i midten spesielt, men når resten av pakken er så tiltalende, betyr det kanskje ikke all verden.

Det er imidlertid verdt å merke seg at dette ikke blir noen billig bil når ekstrautstyret lastes på.

Og konkurrentene fra Mercedes-Benz og BMW er rett rundt hjørnet. Sistnevnte med X5 og sekssylindret motor, og snart også den hendige X3 med ladbar drivlinje. Det skal bli spennende å se hvordan Audi Q5 TFSI e quattro klarer seg da.

Audi Q5 55 TFSI e Competition 367hk quattro aut

Motor: 2,0 l. R4 turbo bensin

HK/kW/Nm, system: 367/270/500

HK/kW/Nm, bensinmotor: 252/185/370

HK/kW/Nm, elmotor: 143/105/350

0-100 km/t: 5,3 sekunder

Toppfart: 239 km/t

Rekkevidde (WLTP): 45 km

Rekkevidde (test): 50 km

Batteri: 14,1 kWh

Egenvekt uten fører: 2.030 kg

L/B/H: 466/189/166

Forbruk: 0,21 l/mil

CO2-utslipp: 49 g/km

Bagasjerom: 395 liter

Tilhenger: 1.750 kg

 

Priser:

Rimeligste modell 636.400 kroner

Denne modellen 677.000 kroner

Med utstyr 872.890 kroner

 

Pluss 

Brukbar rekkevidde

Stabilitet på motorveien

Interiørkvalitet

Minus 

Ikke særlig sportslig

Litt umoderne inni

Dyr når utstyret tas med

Design

Audi Q5 ser elegant og velproporsjonert ut. Den kler også felger med mye gummi.

Førermiljø

Du sitter oppreist og offroad-aktig, litt som i en Land Rover. Det kan mange like.

Kjøreegenskaper

Luftfjæringene har ikke alltid helt kontroll på den høye vekten. Bilen er ikke veldig sportslig.

Ytelser

Kraften er eksplosiv når du virkelig påkaller full akselerasjon. Ellers fremstår ikke bilen så rask som tallene antyder.

Plass

Bak er det ikke bare god plass til voskne, men det er også behagelige seter. Bagasjerommet er noe begrenset.

Mye for pengene

Det spørs litt hvordan du ser det. Elbilen Audi e-tron er rimeligere, men den må også lades ofte.

Score 7/10

Audi Q5 55 TFSI e er en meget komfortabel og smooth bil. Den er dyr, men det behøver ikke være til hinder for dem som vil kjøre en kompakt og solid SUV.

Motor