<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

La oss gi Stockholm og København tøffere konkurranse

Sysselsettingseffekten fra store kongresser og konferanser er ni ganger større enn antallet årsverk på vår egen lønningsliste, skriver Gunn Helen Hagen i Nova Spektrum.

Publisert 22. apr. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 484 ord
UTVIDELSE OG NYTT KONTORBYGG: Bystyret i Oslo har sagt ja til Nova Spektrums planer om å bygge ut Oslo Spektrum. Illustrasjon: LPO Arkitekter

Tall fra ICCA/VisitOSLO viser at Oslo havner langt nede på listen over de europeiske storbyene som avholder flest store kongresser og konferanser. Den samme statistikken viser at vi også ligger på bunn i nordisk sammenheng. Dette svekker omsetnings- og verdiskapingspotensialet i viktige bransjer som handel, service, servering og overnatting, og fører til at vi går glipp av verdifulle felleskapsinntekter i Norge.

Gunn Helen Hagen. Foto: Nova Spektrum

En kombinasjon av flere heldige sammentreff legger imidlertid til rette for at vi kan styrke vår internasjonale konkurransekraft i markedet for konferanser og kongresser i tiden som kommer:

  • Det siste året har kronen svekket seg med om lag 20 prosent mot både dollar og euro.
  • Det kraftige fallet i egen valuta gjør at Norge på kort tid er blitt et mer interessant land for arrangører fra andre land.
  • Den siste tiden har hovedstadsregionen fått stadig større positiv internasjonal oppmerksomhet for sine mange besøksopplevelser. Spesielt Barcode og det nye Munchmuseet blir hyppig omtalt i utlandet. Fra før er Norge kjent for å være et trygt, fritt og demokratisk samfunn. Disse forholdene styrker Oslo som en attraktiv og aktuell destinasjon.

I tillegg sa et bredt flertall i Oslo bystyre for noen dager siden ja til vårt ønske om å etablere en helt ny kultur- og kongressarena midt i hjertet av hovedstaden. Denne arenaen vil være tilpasset de store arrangørenes behov og vil gjøre det mulig å si ja til internasjonale kongresser og konferanser med flere tusen deltagere. Vår erfaring er at disse møteplassene ofte legges til andre destinasjoner utenfor Norge i mangel på en egnet arena med sentral plassering i Oslo.

Lykkes vi med å øke vår internasjonale attraktivitet hos flere av de større arrangørene, vil det bidra til flere tilreisende og besøkende til hovedstadsregionen gjennom hele året. Dette vil i seg selv legge grunnlaget for å skape flere lønnsomme arbeidsplasser og gi økt aktivitet innen store deler av næringslivet og kultursektoren.

Samfunnsøkonomisk Analyse har beregnet at ringvirkningseffektene i arrangementssektoren er store, og at det oppstår betydelige nærings- og samfunnsmessige gevinster for hvert ekstra arrangement man lykkes med å skape og legge til rette for.

Vår virksomhet alene representerer en samlet sysselsettingseffekt som er hele ni ganger større i omgivelsene sammenlignet med antallet årsverk på egen lønningsliste. Dette forteller oss at potensialet for hele hovedstadsregionen er enormt om vi lykkes med å gi byer som Stockholm og København tøffere konkurranse i kampen om å være vertskap for de internasjonale møteplassene. Vi ser frem til å gripe mulighetene på dette området i tiden som kommer!

Gunn Helen Hagen

Adm. direktør i Stiftelsen Nova Spektrum, som eier og driver Nova Spektrum og Oslo Spektrum