<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nedgraderer gjelden til Entra – kan gå mot utbyttestans

Ratingbyrået Moody’s har nedgradert gjelden til Entra et hakk til såkalt Baa2 – to knepp over «søppelstatus». 

Publisert 13. mai 2023 kl. 08.44
Oppdatert 22. mai 2023 klokken 13.45
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 426 ord
SVARER: Entra viser til at det har et pågående program for å selge eiendom for 5,5-6,0 milliarder kroner, og at det har en sterk driftsprofil. Her er finansdirektør Anders Olstad. Foto: Adrian Nielsen

 

«Trolig senkes de ett nivå til Baa2, men det kan også bli Baa3. Vi tror det kan komme til et lavere nivå på grunn av Entras belåningsgrad», sa DNB Markets-analytiker Simen Mortensen tirsdag.

Nå har kredittvurderingsbyrået Moody's tatt affære: Entras gjeld nedgraderes fra Baa1 til nettopp Baa2, med negative utsikter, hvilket er to knepp over såkalt «søppelstatus». 

Ifølge Moody's økte Entras belåningsgrad mer enn det som kravene stilles for å opprettholde en Baa1-rating med oppkjøpet av Oslo Areal i januar i fjor. Prislappen endte til slutt på 13,55 milliarder, etter at det tidligere ble spekulert at salgsprisen ville ligge på 11-13 milliarder.

I ettertid har uroen i de finansielle markedene og det negative makro- og rentebildet gjort at Entras gjeld ikke har bedret seg tilstrekkelig, skriver Moody's i sin argumentasjon, og har derfor besluttet å nedgradere gjelden, ifølge en Entra-melding fredag kveld.

Mulig utbyttestans

«Entra vil fortsette arbeidet med å styrke balansen og bedre belåningsgraden, og selskapet er forpliktet til å opprettholde en sterk Baa-rating», innleder eiendomsgiganten.

Det viser til at det har et pågående program med et mål om å selge eiendom for mellom 5,5 og 6,0 milliarder. De seneste tolv månedene har Entra solgt eiendom for 3,8 milliarder, ifølge selskapet. 

Entra viser til at disse eiendommene i snitt er blitt solgt for 0,2 prosent under siste bokførte verdier og 4,5 prosent under toppen i første kvartal 2022. Fortsatte eiendomssalg til gode priser er en prioritet for ledelsen og styret i Entra også fremover, heter det i meldingen.

Det opplyses videre at styret signaliserte i forbindelse med rapporten for første kvartal i april at beslutningen om å utbetale utbytter for første halvår i år hviler på den fremtidige utviklingen i finansiering- og eiendomsmarkedet, og at en slik beslutning kan være å holde tilbake 100 prosent kontantstrømmen for å styrke balansen.

På den årlige generalforsamlingen i Entra på tampen av april, satte Folketrygdfondet seg på bakbeina og stemte mot betaling av utbytte.

Folketrygdfondet påpekte at Entra hadde negativ utvikling i sentrale nøkkeltall i fjor, og at eiendomsselskapet har iverksatt, men ikke fullført, et program for salg av eiendommer for å redusere belåningsgraden.

Gjentar solid profil

Entra fastholder i meldingen fredag kveld at selskapet har en sterk profil, og påpeker at det drifter i en solid norsk økonomi og har en høykvalitets portefølje med moderne, fleksible og miljøvennlige kontorbygg lokalisert på sentrale knutepunkter i de største norske byene.

Pr. 31 mars i år, var 96 prosent av porteføljen leid ut med en gjennomsnittlig varighet på 6,3 år. 

«Leietagerne er veldig solide med 57 prosent av leieinntektene fra offentlige leietagere», skriver Entra avlsutningsvis.