<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

SBB vil selge seg ut av norske barnehager

Den svenske eiendomsgiganten i samtaler om å selge sin milliardportefølje av norske barnehager til kanadisk kapitalforvaltergigant.

Publisert 26. juni 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 234 ord
DISKUTERER SALG: SBB, her ved gründer og nå avgått toppsjef Ilija Batljan, i samtaler om å selge seg ut av norske barnehager. Foto: Eivind Yggeseth

I løpet av 2020 og 2021 kjøpte Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) nesten 300 barnehageeiendommer fra Læringsverkstedet og Trygge Barnehager til en samlet verdi på nær 9 milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv (DN).

I november i fjor solgte SBB hele 49 prosent av selskapet Educo, som inkluderer deres omfattende portefølje av barnehager og skoler, inkludert de norske barnehagene. Kjøperen var det kanadiske forvaltningsselskapet Brookfield.

Ifølge en nylig utstedt pressemelding har SBB nå innledet eksklusive samtaler med Brookfield om å selge de gjenværende 51 prosentene av Educo. 

Som en del av avtalen vil Educo også tilbakebetale et internt lån på 14,5 milliarder kroner til SBB. Gjennomføringen av avtalen vil gi SBB retten til å kjøpe aksjer i Educo i fremtiden.

Styrker likviditeten

«Beslutningen om å inngå eksklusive samtaler om salg av Educo er et strategisk viktig valg for SBB, som gir oss muligheten til å skape ekstra handlefrihet i disse utfordrende tider», sier administrerende direktør i SBB Leiv Synnes, ifølge pressemeldingen.

Ifølge Synnes vil salget av Educo bidra til å styrke SBBs likviditet og redusere gjeldsbyrden. 

Dagens Industri (DI) påpeker imidlertid at en avtale der Brookfield kjøper resten av Educo vil føre til at en tredjedel av leieinntektene forsvinner for SBB. Likevel mener DI-analytiker Richard Bråse at en slik avtale er et naturlig steg for SBB. 

Målet er å inngå en aksjekjøpsavtale i juli, men det understrekes at samtalene ikke forplikter partene til å gjennomføre transaksjonen. Det er ikke gitt informasjon om prisen for aksjene.