<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Milliardnedskriving for Entra

Entra legger frem tallene for andre kvartal, som er viser økte inntekter og nedskrivinger i milliardklassen.

Publisert 14. juli 2023
Oppdatert 14. juli 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 239 ord
LA FREM TALL: Sonja Horn, Adm. direktør i Entra. Foto: Iván Kverme

ENTRA

Saken oppdateres

Eiendomsselskapet Entra publiserte i dag sine tall for andre kvartal. 

Selskapet opplevde økte inntekter for utleie på 854 millioner kroner, mot ventet 850 millioner kroner for andre kvartal. Sammenlignet med samme periode i fjor tjente de 783 millioner kroner. Dette er en økning på 9 prosent fra andre kvartal i 2022.  

Entra sine leieinntekter ble positivt påvirket av den underliggende økningen i konsumprisindeksen, fremgår det av selskapets kvartalsrapport fredag. 

Eiendomsgiganten melder også om økte kostnader på totalt 142 millioner kroner, opp fra 130 millioner i andre kvartal 2022. 

Selskapet fikk et driftsresultat før av- og nedskrivinger, EBITDA, på 350 millioner kroner i andre kvartal, sammenlignet med 445 millioner kroner samme periode året før.   

Nettoverdsettelsesendringer, selskapets nedskrivinger, var på minus 2,1 milliarder kroner i kvartalet.

Resultat etter skatt landet på minus 1.331 millioner kroner, mot minus 327 millioner kroner for andre kvartal 2022. Resultatet ble hovedsakelig påvirket av nedskrivingen av investeringseiendommene til selskapet. Verdiendringen veide tyngre enn den positive driftspresentasjonen.

På aktivasiden av balansen hadde selskapet gjeld på 39 milliarder kroner, ned fra 40 milliarder i samme periode i fjor. 

Milliardnedskrivinger

Den kvartalvise verdivurderingen av alle eiendelene i eiendomsporteføljen til Entra resulterte i negative verdiendringer på snaue 2,5 milliarder kroner for investeringseiendommer. 

Den negative endringen skyldes hovedsakelig en justering av den estimerte avkastingsrenten på grunn av økte finansieringskostnader. Motvirkende effekter på verdiendringene var imidlertid forventningen  til utleiepriser, som følge av forventede justeringer på konsumprisindeksen. 

Verdiendringer for finansielle instrumenter var 403 millioner (183 millioner) i kvartalet, hovedsakelig forklart av høyere rentesatser.