<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– De ligger som gjedda i sivet og venter

Nordea får ukentlig henvendelser fra kapitalsterke investorer som er klare til å plukke opp «distressed assets» i eiendom. 

Publisert 8. nov. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 281 ord

Den kraftige renteoppgangen treffer eiendomssektoren hardt, og onsdag gjestet leder for næringseiendom i Nordea Norge, Thomas Due, Børsmorgen for å gi et bilde av hva som gjenstår av refinansiering.

– Det ser ikke så galt ut. Mange har klart å løse situasjonen, men noen har ikke gjort det og må finne andre utveier. Disse kan være enten å selge eiendommer eller å hente mer kapital om de ikke har fått refinansiert i et litt magert obligasjonsmarked – eller fått hjelp hos bankene, sa han. 

Gjedder i sivet

Med en utlånsbalanse på rundt 37 milliarder euro i Norden er næringseiendom det største enkeltsegmentet Nordea låner ut penger til.

– Hvis dette fortsetter slik det ser ut nå, vil nok flere måtte begynne å selge i 2024. Man kan alltids håpe på en rentenedgang etterhvert, og mange har sikret renten. Det superviktige er at leietakerne fortsatt er der og kan betale husleie – da er ihvertfall kontantstrømmen noenlunde ivaretatt, svarte Due.

– Vi får nå henvendelser, sikkert én gang i uken i snitt, fra kapitalsterke investorer som har penger klare og ligger som gjedda i sivet og venter. (...) Jeg tror de håper på enda mer frustrasjon i markedet, og venter en stund til.

– Blir ikke borte

Due mener derfor det er god grunn til å tro at det er flere enn John Fredriksen og Norwegian Property – som kjøpte Telegrafen-bygget i Oslo – som snuser på kjøpsmuligheter i eiendom.

– Det er kapital der, og det tjenes mye penger i næringslivet ellers. Ofte vil de som har hatt høy inntjening på andre ting gjerne investere i eiendom, så jeg tror ikke eiendom blir borte som superinteressant aktivaklasse, sa han.