<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Storebrand kjøper Arctic-bygg i krise

Det har vært full krise for aksjonærene i Storebrands hovedkontor. Nå kjøper forsikringsgiganten bygget.

Publisert 31. mai
Oppdatert 31. mai
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 764 ord
SELGES: Storebrand kjøper bygget på Lysaker der de selv er største leitaker. Eivind Yggeseth

Siden februar i fjor har Arctic Securities forsøkt å selge det 55.000 kvadratmeter store bygget på Lysaker i Bærum utenfor Oslo. Nå har Storebrand kjøpt eiendommen hvor forsikringsgiganten har sitt hovedkontor, ifølge en børsmelding fredag.

«Hensikten med transaksjonen er å sikre en langsiktig løsning som er i både aksjonærenes og organisasjonens interesse når dagens leieavtale for hovedkontoret utløper i 2027», heter det i meldingen.

FORLENGER IKKE, KJØPER BYGGET: Storebrand-sjef Odd Arild Grefstad måtte i løpet av juni gi beskjed om de ville forlenge leiekontrakten på selskapets hovedkontor som utløper i 2027 eller ei. Nå kjøper han eiendommen. FOTO: Lise Eide Risanger

Salgssummen er uviss, og partene er fortsatt i en fase der de holder på med due dilligence og aksjekjøpsavtalen forhandles. Transaksjonen er heller ikke godkjent i styret.

Etter det Finansavisen kjenner til skal kjøpet være gjort på eiendomsverdier mellom 1,7 og 1,75 milliarder kroner. Det betyr at bygget selges for rundt 300 millioner kroner over gjelden i holdingselskapet.

Det jobbes med finansiering, men Finansavisen får opplyst at transaksjonen innebærer begrenset bruk av egenkapital for Storebrand, hvilket innebærer at det er en struktur med betydelig belåning. Det skal ikke være snakk om at Storebrand kjøper gjelden i bygget, men at det tar opp lån og ordner egen finansiering.

Arctics kommunikasjonsansvarlig Sindre Fjærtoft har ingen kommentar foreløpig, og viser til børsmeldingen som er sendt ut.

Jobbet med løsninger

I desember ble det gjort styreendringer i aksjeselskapene Lysaker Park og Lysaker Park Eiendom. Det eksisterende styret har sammen med det nye styret jobbet med ulike alternativer siden den gang, og det endte med at Akershus Eiendom ble engasjert for å gjennomføre en salgsprosess. Den førte imidlertid ikke frem.

Arctic Securities har ifølge et aksjonærbrev datert 8. mai, som Finansavisen har sett, presentert flere alternativer for mulig rekapitalisering av strukturen. Der tas leieavtalen med Storebrand opp, og det beskrives som en uavklart leiesituasjon som vil påvirke den videre prosessen med fremtidig rekapitalisering eller mulig salg.

Fredag fikk aksjonærene på nytt et kort brev fra Arctic Securities hvor det opplyses at eiendommen er solgt og at forvalteren snarest vil komme med mer informasjon.

Verdiras

Finansavisen har skrevet om Storebrand-bygget i en rekke artikler. Det var i 2017 at meglerhuset satte opp et syndikat og kjøpte eiendommen Lysaker Park. Eiendommen ble kjøpt av nettopp Storebrand for 2,2 milliarder kroner, og mye av summen ble gjeldsfinansiert. På grunn av et svært krevende kredittmarked har aksjonærene i eiendommen måttet spytte inn penger og den er blitt lagt ut for salg.

Kilder har tidligere opplyst at Arctic har ønsket å selge for samme sum som det kjøpte for, men kjøperne har uteblitt. Mye av grunnen har vært usikkerhet knyttet til om Storebrand vil bli værende i bygget etter at leiekontrakten løper ut i 2027.

Storebrand måtte bestemme seg i løpet av juni i år om de ville forlenge eller ikke. Det har gitt dem en svært god forhandlingsposisjon overfor Lysaker Park. Skulle hovedleietageren som leier på 92 prosent av arealene bestemme seg for å flytte ut, ville det vært blytungt for eierselskapet.

I november 2022 gjorde Arctic en kriseemisjon der de 123 eierne måtte spytte inn 160 millioner for å løse inn et obligasjonslån på 223 millioner. Tegningskursen ble satt til 50.000 kroner pr. aksje, et fall på 88 prosent fra verdianslaget på 419.000 kroner Arctic la frem noen måneder tidligere.

Långiver taus

– Det er ikke så mye jeg kan si om avtalen nå, adm. direktør i KLP Kapitalforvaltning, Håvard Gulbrandsen.

TAUS: Adm. direktør i KLP Kapitalforvaltning, Håvard Gulbrandsen. foto: Eivind Yggeseth

Livselskapet er en av eierne i obligasjonslånet på 1,45 milliarder kroner.

– Vi kan bekrefte at KLP er blant eierne av obligasjonslånet, men utover det har vi ingen kommentar, sa Glenn Slydal Johansen, kommunikasjonsrådgiver i KLP i januar.

 Får dere dekket lånet med dagens avtale?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Gulbrandsen.

– Har dere vært med i forhandlingene nå?

– Jeg ønsker ikke å kommentere hva vår rolle har vært, sier han.

Finansavisen har fra flere hold fått høre at alle ansatte ikke er like fornøyde med å forbli på Lysaker. Mange ønsker seg nærmere sentrum, mens andre er glade i de 440 parkeringsplassene som finnes. 

– Hvordan stiller dine kolleger seg til kjøpet?

– Det har vært en grundig og god prosess med en gruppe bredt sammensatt fra hele konsernet. Tillitsvalgte har også vært involvert. Det vil alltid være mange ulike meninger om et slikt spørsmål. Men jeg oppfatter at medarbeiderne er glade for at det har kommet en avklaring på hvor sannsynligvis hovedkontoret skal være de neste årene. Lysaker Park har plass og rom til å utvikle Storebrands hovedkontor, sier Hanne Seim Grave, nestleder Finansforbundet i Storebrand, til Finansavisen.