<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bård Bjølgerud solgte før alt kollapset

I september 2022 kunne Bård Bjølgerud og hans kompanjonger cashe inn 1 milliard kroner etter å ha solgt to tredel av aksjene i Pangea Property til Colliers. Året etter ble  horribelt.

Publisert 11. juni
Oppdatert 13. juni
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 762 ord
SOLGT PÅ TOPP, MARKED I KJELLEREN ÅRET ETTER: – 2023 var et horribelt år for hele markedet hva gjelder transaksjonsaktivitet, og vi ble også truffet hardt, sier adm. direktør i Colliers, Bård Bjølgerud, FOTO: Eivind Yggeseth

– 2023 var et horribelt år for hele markedet hva gjelder transaksjonsaktivitet, og vi ble også truffet hardt, noe som skjer hvert tiende-tolvte år i vår bransje, sier adm. direktør i Colliers, Bård Bjølgerud til Finansavisen.

Selskapet fikk mer enn halvert omsetningen i 2023 i Norge. I stedet for å tjene titalls millioner før skatt, hadde selskapet et nullresultat.

– Colliers nordiske tall for 2023 gir ikke mye mening på grunn av separate virksomheter delvis gjennom året og deretter fusjon. De norske tallene er derimot sammenlignbare med 2022, sier Bjølgerud.

Det norske markedet falt 60 prosent i 2023 mål mot året før, og fra toppen i 2021 er 2023-volumene cirka 75 prosent lavere.

6. september 2022 offentliggjorde Bjølgerud at de hadde solgt to tredeler av næringsmegleren Pangea for 1 milliard kroner til den internasjonale næringsmegleren Colliers. Selv innkasserte han over 300 millioner, mens 14 kollegaer delte resten. Den resterende tredelen av aksjene ble videreført i Colliers-systemet.

De største norske aksjonærene var Bård Bjølgerud med 36,5 prosent, Erik Høvik med 8,1 prosent og Håvard A. Nustad med 7,7 prosent.

Sterk start på 2024

I 2021 hadde Pangea et rekordår med 419 millioner i omsetning og 230 millioner i resultat på konsernbasis med virksomhet hovedsakelig i Sverige, Finland og Norge. Tallene for 2023 er altså bare den norske virksomheten.

TOPPER LISTEN: Adm. direktør Anders Berggren, Malling & Co. foto: Iván Kverme

Siden september 2022 har de norske styringsrentene steget fra 1,75 til 4,5 prosent, og rentekostnadene til næringseiendomsinvestorer har steget til over 6 prosent for selskaper med minst 50 prosent egenkapital. 

– 2024 har startet vesentlig bedre og volumene er opp nærmere 75 prosent fra lave nivåer i fjor. Vår omsetning har tilsvarende utvikling, sier Bjølgerud.

Det har gjort at transaksjonsvolumet, den viktigste inntektskilden for næringsmeglerne, har stupt ettersom totalt volum av kjøp og salg av næringseiendom har falt fra.

– 2024 har startet vesentlig bedre: Volumene er opp nærmere 75 prosent fra lave nivåer ifjor. Vår omsetning har tilsvarende utvikling, sier han.

Colliers er hovedsakelig transaksjonsrådgiver, og ble hardest rammet av volumfallet.

Én vinner

En som klarte seg bra, var CBRE. De økte omsetningen med 30 prosent, ifølge selskapet.

– CBRE Norge har den sterkeste veksten av alle land i CBRE Europa. Dette er en blanding av at vi har ansatt riktige folk og at teamene har satt seg. Det er ikke nødvendigvis rart at CBRE tar markedsandeler i dette markedet. Ved å være global, europeisk og nordisk markedsleder, dekker vi kapital og tjenester som ikke våre norske konkurrenter dekker, sier leder for transaksjoner i CBRE, Alexander Stensrud.

ØKTE 30 PROSENT: – CBRE Norge har den sterkeste veksten av alle land i CBRE Europa, sier leder for transaksjoner i CBRE, Alexander Stensrud. foto: Fredrik Hansson

– Alle andre faller kraftig i omsetning, hvordan kan dere øke så mye i et knusktørt marked?

– Transaksjonsavdelingen har doblet markedsandelen vår i det norske markedet. Vi opplever tilsvarende vekst i de fleste andre avdelinger, og vi opplever videre vekst inn i første halvår av 2024, sier han.

Selskapets totale omsetning utgjorde i fjor 492 millioner kroner, også det opp 30 prosent. Rådgivnings- og meglervirksomheten utgjorde 173 millioner, ifølge CBRE.

Mindre utleiefall

Konkurrentene har i tillegg store inntekter fra utleie, leiesøk, verdivurderinger og andre markedsaktiviter.

Malling & co fikk et omsetningsfall på 27 prosent og resultatet sank omtrent like mye.

– Nedgangen i driftsinntekter skyldes i hovedsak lavere inntekter fra transaksjonsrådgiving som følge av lav aktivitet i transaksjonsmarkedet, sier adm. direktør Anders Berggren.

Selskapet var involvert i kjøp og salg av eiendommer verdt 5,7 milliarder i 2023, mens i 2022 var volumet 14,9 milliarder.

– Inntekter fra utleierådgivning holdt seg på et høyt nivå og var kun marginalt ned i 2023 til 84 millioner til 91 millioner i 2022, sier Berggren.

– Ikke verre på rentefronten

– Transaksjonsbiten var tung, hele markedet falt med 40 prosent fra 2022 til 2023, vi fikk også merke det, sier adm. direktør i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen.

– Det har vært mer positivt i 2024, nå har renten toppet ut. I fjor ble rentetoppen skjøvet frem og stadig høyere opp. Nå har man lagt denne usikkerheten bak seg, det blir ikke verre på rentefronten, sier hun.

Godt jubileumsår

– Vi hadde et veldig bra 2023, og antar at vi havner på i overkant av 45 i omsetning, med resultat på omtrent som i 2022. Vi har ikke avlagt regnskap ennå, så her må vi ta et forbehold, sier Simen Torgersen i 60 Grader Næringsmegling.

GODE TALL: Simen Torgersen og  60 Grader Næringsmegling. foto: 60 grader

– Lager- og logistikkavdelingen presterte meget bra, og utleieavdelingen leverer på et høyt nivå. Det har gitt oss gode resultater i et vanskelig transaksjonsmarked, sier han.