<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Regjeringen bruker coronaloven i seks saker

Statsminister Erna Solberg (H) bruker den spesielle coronaloven for å innføre seks nye forskrifter. Ingen av dem ser ut til å bli stanset av Stortinget.

    Publisert 8. apr. 2020 kl. 21.17
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 180 ord
    NYE FORSKRIFTER: Statsminister Erna Solberg (H) brukte onsdag coronaloven i seks nye saker. Foto: Håkon Mosvold Larsen

    Solberg sendte etter onsdagens statsråd et brev til Stortinget hvor hun redegjør for sakene.

    Forskriftene handler om kompensasjon til selvstendig næringsdrivende og frilansere, innkvartering av asylsøkere, unntak fra regler om årsmøter og generalforsamlinger i blant annet borettslag og aksjeselskaper og tilpasninger innen skole- og barnehagesektoren.

    Coronaloven er en unntakslov som gir regjeringen vide fullmakter under viruskrisen.

    Én tredel av stortingsrepresentantene kan stanse forskriftene, og Stortinget hadde fra statsrådet ett døgn på seg til eventuelt å stanse dem.

    Etter det NTB får opplyst, går ikke Ap mot noen av de seks forskriftene.

    Sp sier nei til forskriften om kompensasjon til frilansere og selvstendig næringsdrivende. Partiet mener det er nok tid til å behandle saken ordinært, siden første utbetaling først kan skje i mai.

    Samtidig sier Frp nei til forskriften om å fravike ordinær lovgivning hvis det skulle oppstå et akutt behov for innkvartering av asylsøkere.

    – Regjeringen har ikke lyttet til Frps krav om at asylretten midlertidig må settes til side, før en slik forskrift kan innføres, heter det i begrunnelsen.

    SV mener forskriften om unntak fra regelen om fysiske årsmøter for borettslag og lignende burde vært behandlet ordinært.

    (©NTB)