Over 100.000 på flukt fra brannene i California

Over 100.000 personer har flyktet fra hjemmene sine for å komme i sikkerhet fra skogbrannene som herjer i California. Guvernøren ber om internasjonal hjelp.

SKOGBRANN: Brannmannskaper forsøker å berge et hus i Berryessa i Napa fra skogbrannene. Men slokningsarbeidet er vanskelig. Foto: NTB Scanpix
Nyheter

Den største brannen dekker lørdag et område på 121.000 hektar vest for Sacramento, noe som er den nest største enkeltbrannen i delstatens historie.

Ifølge myndighetene er det en lang rekke lynnedslag – 12.000 er registrert de siste 72 timene – som har antent brannene. Totalt brenner mer enn 312.000 hektar av Californias skoger i over 600 branner spredt over hele delstaten, fra nord til sør.

Seks personer er så langt omkommet og over 40 er skadd, deriblant flere brannfolk, opplyser delstatsmyndighetene.

– Vi har ikke sett noe lignende på mange, mange år, sier guvernør Gavin Newsom i California.

Branner og korona

Flere enn 119.000 mennesker har forlatt hjemmene sine for å søke seg i sikkerhet.

California er også den delstaten i USA med flest påviste smittetilfeller av koronaviruset, nærmere 660.000. Det bidrar til at mange er skeptiske til å samles i myndighetenes evakueringslokaler.

Turister i området blir bedt om å reise hjem så de som må evakueres kan få husly.

12.000 brannmannskaper er satt inn i slokningsarbeidet, som er svært vanskelig. Knusktørr vegetasjon og vind gjør at brannene sprer seg raskt.

Ber om hjelp

Flere amerikanske delstater har sendt brannmannskaper og brannslokningsfly og -helikoptre til California. Guvernør Newsom har også bedt Australia og Canada om hjelp.

– Brannene er en stor påkjenning for våre ressurser, sier han.

Flere bygninger er tatt av flammene i vinområdene Napa og Sonoma, og i nasjonalparken Big Basin Redwoods State Park har flere historiske bygninger brent ned til grunnen.

Brannene truer også større byer som Santa Cruz.

(©NTB)

Nyheter