USA planlegger gratis coronavaksine til alle

USAs regjering legger fram en storstilt plan som skal gjøre en coronavaksine tilgjengelig og gratis for alle amerikanere.

Publisert 16. sep. 2020 kl. 17.18
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 191 ord
VENTER PÅ VAKSINE: En sykepleier gjør klare en dose under en studie av en mulig ny coronavirusvaksine i Binghamton i New York. Denne vaksinen utvikles av Det nasjonale helseinstituttet og legemiddelselskapet Moderna. Foto: AP

Føderale helsemyndigheter og forsvarsdepartementet har levert en rapport til Kongressen der de redegjør for en kompleks plan som innebærer at vaksineringen skal skje gradvis med oppstart enten i januar eller før nyttår.

Mens Pentagon vil være involvert i distribueringen av vaksinen, er det helsearbeidere som skal sørge for selve vaksineringen.

Ifølge en tekst som amerikanske folkehelsemyndigheter har skrevet til delstatene, er vaksinekampanjen langt større enn en vanlig influensavaksine.

– Vaksineringen av den amerikanske befolkningen vil ikke bli en sprint, men en maraton, heter det i rapporten.

Muligens vil det bli tatt i bruk godkjente vaksiner fra flere ulike produsenter. De fleste vil måtte settes to ganger, med et mellomrom på 21 til 28 dager.

Rapporten blir lagt fram samtidig som skepsisen til en ny vaksine er stor i USA. I en meningsmåling fra AP i mai svarte om lag halvparten at de ikke ønsket å la seg vaksinere.

Siden har mistroen økt, og mange mistenker at president Donald Trump forsøker å presse gjennom godkjenningen av vaksiner og behandlinger mot covid-19 for å øke vinnersjansene sine i valget 3. november.