<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vil ha mer effektiv domstolsbehandling i sivile saker

Skal lagmannsrettene få større adgang til å nekte anker i sivile saker? Det er blant endringsforslagene i tvisteloven som nå er sendt på høring.

    Publisert 7. okt. 2020 kl. 18.04
    Oppdatert 7. okt. 2020 klokken 18.04
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 201 ord
    ETTERLYSER EFFEKTIVITET: Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) ønsker å legge til rette for mer effektiv behandling av sivile saker. Foto: NTB

    Justis- og beredskapsdepartementet har sendt flere forslag til endringer i tvisteloven og enkelte andre lover på høring.

    Blant annet foreslås det å senke terskelen for ankenektelse i lagmannsretten. Formålet er å sile bort anker som ikke har utsikter til å få et annet resultat. Det vil medføre lavere kostnader og mindre belastning for partene som slipper å gå gjennom en ny runde i domstolen.

    – Vi foreslår å endre reglene for tvisteløsning i sivile saker for å legge til rette for en mer effektiv behandling i domstolene og sikre at kostnadene ved domstolsbehandling ikke blir uforholdsmessig store for partene. Dette er viktig for å ivareta den rettssikkerhetsgarantien som ligger i en reell tilgang til domstolene, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.

    Videre foreslås det at rettsmekling i utgangspunktet skal gjennomføres i alle saker som er egnet for det. Formålet med rettsmekling er at partene kommer fram til et forlik istedenfor å gjennomføre eller fullføre en hovedforhandling.

    I høringsnotatet er det også tatt inn et forslag om en hjemmel for å strømme rettsmøter på domstolens nettsider. Dessuten er det foreslått flere endringer for å klargjøre rettstilstanden, deriblant et forslag om anonym vitneførsel i barnevernssaker.

    Fristen for å sende inn høringssvar er 4. januar.