Politiet henlegger sak mot Hurtigruten

Ti rederier var anmeldt for lovbrudd til sjøs, men nå henlegges sakene. Politiet begrunner det med manglende kapasitet. – Uholdbart, sier Norsk Sjømannsforbund.

Publisert 10. okt. 2020 kl. 14.40
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 247 ord
HENLEGGES: Saken mot Hurtigruten henlegges. Foto: Kleven Verft

Norsk Sjømannsforbund anmeldte i april i fjor ti rederier og enda flere fraktefartøy for brudd på NIS-reglene, skriver NRK.

NIS-regler er regler som gir rederne anledning til å gi ansatte internasjonale lønns- og arbeidsvilkår. I utgangspunktet er det forbudt å seile mellom norske havner med NIS-flagg. Forbudet skal hindre sosial dumping og at norske arbeidsplasser blir utkonkurrert.

Sjømannsforbundet mener de anmeldte rederiene har brutt NIS-reglene fordi skipene har vært mer i norsk enn utenlandsk farvann.

Manglende ressurser

Politiet bekrefter at sakene er henlagt på grunn av manglende ressurser til å etterforske dem.

– Vurderingen var at saken ville kreve betydelige ressurser – blant annet som følge av at anmeldelsen gjelder ti rederier, sier politiinspektør Pål Jæger-Pedersen i Sørvest politidistrikt.

Norsk Sjømannsforbund er skuffet over henleggelsen.

– Vi reagerer sterkt på at politiet ikke prioriterer lovbrudd til sjøs. Det er fritt fram for å bryte loven uten konsekvenser. Tannløst og uholdbart, sier forbundets advokat Terje Hernes Pettersen.

Næringsdepartementet kan i dag slette skip fra NIS dersom rederier bryter loven. Sjøfartsdirektoratet kan gi overtredelsesgebyr.

Næringsminister Iselin Nybø (V) la nylig fram en ny bestemmelse i forskrift som skal gjøre rettstilstanden for NIS-skip tydeligere.

Henlegger sak mot Hurtigruten

Forbundet anmeldte nylig også Hurtigruten i en annen sak.

De brukte cruiseskipet MS «Fridtjof Nansen» som hotell på Vestlandet i forbindelse med innspilling av en film. Skipet er registrert i NIS og lønnet mannskapet langt under norske vilkår.

Politiadvokat Mathias Häber i Møre og Romsdal politidistrikt sier Hurtigruten brøt utlendingsloven.

– Saken er henlagt i det en finner at allmenne hensyn ikke krever påtale, sier Häber.

(©NTB)