<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Russland står bak datainnbruddet på Stortinget

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier at regjeringens vurdering er at Russland står bak datainnbruddet i epostsystemene på Stortinget.

    Publisert 13. okt. 2020 kl. 17.17
    Oppdatert 13. okt. 2020 klokken 17.19
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 305 ord
    ALVORLIG: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.  Foto: Ivan Kverme

    – Basert på det informasjonsgrunnlaget regjeringen besitter, er det vår vurdering at Russland står bak denne aktiviteten, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) tirsdag ettermiddag.

    Stortinget varslet om datainnbruddet 24. august.

    – Dette er en alvorlig hendelse som rammer vår viktigste demokratiske institusjon, sier Søreide.

    Hun opplyser at sikkerhets- og etterretningstjenestene samarbeider tett om den nasjonale håndteringen av hendelsen.

    – Vår økende bruk av digitale løsninger gjør at truslene mot oss også flytter over på digitale flater, sier hun. 

    Private opplysninger

    Tidligere har det kommet fram at hackerne bak angrepet kan ha fått tilgang til private opplysninger om flere stortingsrepresentanter. Men foreløpige analyser har ikke avdekket at gradert informasjon er på avveie.

    – Vi har sammen med de rammede arbeidet med å skaffe oss oversikt over hva som ligger i epostkontoene, og danne oss et best mulig bilde av hva som potensielt kan være på avveie, sa stortingsdirektør Marianne Andreassen til NTB i forrige uke.

    – Den største trusselen

    De norske etterretningstjenestene har gjentatte ganger pekt på Russland i sine trusselvurderinger, hvor de har advart mot økt etterretningstrykk fra fremmede stater.

    – Utenlandske etterretningstjenester vil i 2020 rette sin aktivitet mot blant annet norske myndigheter, næringsliv, forsvar og beredskap, og norske forskningsmiljøer. Russisk, kinesisk og iransk etterretningsvirksomhet utgjør den største trusselen, heter det i Nasjonal trusselvurdering for 2020.

    PST uenige

    Politiets sikkerhetstjeneste opplyser at deres etterforskning går uavhengig av regjeringens anklage om at Russland står bak dataangrepet mot Stortinget.

    PST ønsker ikke å peke på Russland i den nåværende fasen av etterforskningen, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken til NTB.

    – Det er flere andre enn oss som gir regjeringen informasjon i denne saken, så hva de bygger anklagen på, må dere nesten spørre regjeringen om. Vi etterforsker saken, og etterforskningen pågår uavhengig av det som har kommet fra regjeringen her, sier Hugubakken.

    Han vil ikke svare på om PST etterforsker andre muligheter enn at det var Russland som sto bak angrepet.