Hentet rekordmye penger

– Den fryktede nedturen i teknologisektoren ikke har slått til, sier Kjetil Holmefjord, partner og investeringsansvarlig i StartupLab.

BIDRO TIL REKORDSUM: PatientSky og Johan Zetterstöm hentet 500 millioner kroner før noteringen på Merkur Market, selskapet bidro dermed til at StartupLab registrerte en rekordhøy sum i tidligfaseinvesteringer i tredje kvartal. Foto: Iván Kverme
Nyheter

– Vi ser at Norge har mye av det samme bildet som resten av verden, det vil si at den fryktede nedturen i teknologisektoren ikke har slått til, sier Kjetil Holmefjord, partner og investeringsansvarlig i StartupLab.

Han følger investeringer i unoterte selskaper til og med IPO, og har registrert at 152 tidligfaseselskaper i Norge hentet penger i årets ni første måneder, mens tilsvarende tall for 2019 var 98. Økning er på over 55 prosent.

500 millioner kroner er mye penger, men i London og Berlin er det en serie B-investering. I Norge betyr det oftere at du går på børs, med de positive og negative konsekvensene det har
Kjetil Holmefjord, StartupLab

– Sammenlignet med i fjor, har vi så langt i år sett en markant økning i antall selskaper som kunngjorde at de hadde hentet penger, i tillegg til totalbeløpet som ble hentet inn, sier Holmefjord.

Rekordsum

På et nordisk nivå endte antall investeringer på 206 i tredje kvartal, som er det laveste på fem år.

Samtidig endte investert beløp på all-time high med 1,88 milliarder dollar, eller 17,2 milliarder kroner. Her bidro de nylige noterte selskapene Mintra, Csam Health og Play Magnus til rekordbeløpet.

– Totalbeløpet for de ti største norske, transaksjonene i 2020 er på rundt tre milliarder kroner, mot 1,6 milliarder i 2019. Da har vi tatt med flere av IPO-ene som ble gjennomført av selskapene som gikk på Merkur Market denne høsten, sier Holmefjord.

StartupLab merker også at interessen for norsk teknologi har tatt seg opp hos utenlandske investorer.

Kjetil Holmefjord (t.h.), her sammen med Karianne Undrum Melleby og Nils Juell, er Foto: Andreas Klemsdal

– Vi merker at det er lettere for gründerne å komme i kontakt med internasjonale investorer. Alt skjer nå på videomøter, og for en investor i London spiller det liten rolle om det er gründer som snakker gebrokkent engelsk med tysk eller norsk aksent. Det er menneskene, teknologien og potensialet bak som er interessant, sier Holmefjord.

Både i Oslo og Stockholm har det vært over 40 noteringer i 2020, mens samlede tall for London, Frankfurt og Paris ligger på omtrent halvparten.

– 500 millioner kroner er mye penger, men i London og Berlin er det en serie B-investering. I Norge betyr det oftere at du går på børs, med de positive og negative konsekvensene det har, sier Holmefjord.

Rekordetterspørsel

StartupLabs investeringsvirksomhet er finansiert av flere eks gründere, inkludert John M. Von Tetzchner som startet Opera Software. Selskapet gjør cirka 20 investeringer årlig, og de går gjerne inn med 1–2 millioner kroner.

Vi er fremdeles superbull på potensialet i norske oppstartsbedrifter, men den bratte veksten vi har sett i investeringer fra andre til tredje kvartal vil flate ut
Kjetil Holmefjord, StartupLab

Tidligere har selskapet gått inn med penger i selskaper som Otovo, Remarkable og Huddly.

– Vi er fremdeles superbull på potensialet i norske oppstartsbedrifter, men den bratte veksten vi har sett i investeringer fra andre til tredje kvartal vil flate ut, sier Holmefjord.

Mens andre kvartal var preget av usikkerheten rundt coronaviruset, har StartupLab hatt høy interesse fra gründere den seneste tiden.

– Min teori er at en god del søkte trygghet i den perioden, men på vårt seneste akseleratorprogram hadde vi rekordhøy etterspørsel i antall søkere. Vi ser at mange av de flinkeste folkene har stor interesse for å løse store, viktige, samfunnsmessige problemer, som for eksempel klimakrisen, sier Holmefjord.

De 10 største tidligfaseinvesteringenen i 2020

SelskapPeriodeKapital hentet (mill. kr.)Investorer
PatientSky2. kvartal500

Jesper Melin Ganc-Petersen, HCMP

Mintra3. kvartal500Pre IPO
EcoOnline1. kvartal400Goldman Sachs
CSAM Health3. kvartal325Pre IPO
Play Magnus3. kvartal300Pre IPO
Salmon Evolution1. kvartal258Ronja Capital
Jazz Network1. kvartal180Ubon Partners
CardioMech3. kvartal180

Hadean Ventures, Industrifonden

Ayfie2. kvartal158

Datum Invest, Øystein Stray Spetalen, Dallas Asset Management, Lars Staff, Leif Hübert

Sikri3. kvartal150Pre IPO
StartupLab