– Jeg fordømmer sterkt kuppet i Myanmar, sier EU-president Charles Michel i en uttalelse på Twitter.
Han understreker at valgresultatet i landet må respekteres og at de som er pågrepet i strid med loven, må løslates. Både Suu Kyi og Myanmars president Win Myint ble pågrepet under kuppet mandag.
En talsperson for USAs nye president Joe Biden varsler reaksjoner mot de ansvarlige for kuppet hvis det ikke blir omgjort. Også USA krever løslatelse av Suu Kyi og de øvrige som er pågrepet.
Også Storbritannia, Sverige, Danmark og Norge fordømmer kuppet. Det er et stort tilbakesteg for demokratiprosessen i Myanmar, fastslår Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).
Utenriksdepartementet i India sier i en uttalelse at de ser med stor bekymring på utviklingen og at demokratiet i Myanmar må opprettholdes.
Regjeringen i Japan ber om at Aung San Suu Kyi og andre pågrepne umiddelbart løslates – og at det demokratiske systemet gjenopprettes.
FNs generalsekretær António Guterres kommer med en sterk fordømmelse av pågripelsen av Suu Kyi og andre politiske ledere i Myanmar. En talsmann for Guterres kaller utviklingen et hardt slag mot de demokratiske reformene i landet.
En noe mer forsiktig uttalelse kommer fra regjeringen i Kina, som har tette økonomiske forbindelser til Myanmar.
– Kina er en vennligsinnet nabo til Myanmar, understreker en talsmann i det kinesiske utenriksdepartementet.
Han ber partene i Myanmar om å løse sine uenigheter i tråd med grunnloven og verne om den politiske og sosiale stabiliteten.
(©NTB)