Krakket på verdens børser kan bare være begynnelsen

Ser vi på pris/bok er det få tegn til at du får aksjer i USA på billigsalg. Det er dommen fra strateg Ole A. Kjennerud.

ADVARSEL: Strateg Ole A. Kjennerud minner om at børsene normalt faller opp mot 50-60 prosent i resesjoner. Foto: Are Haram

De siste ukene har vært brutale for investorer verden over. Strateg Ole A. Kjennerud i DNB Markets tror neppe uroen vil gi seg med det første.

I løpet av de siste dagene har det eksempelvis blitt innført børspause på New York-børsen flere ganger da S&P 500-indeksen har falt mer enn syv prosent.

Økonomien har nesten stoppet opp

«Oppsummert virker det ganske sikkert at amerikansk økonomi mer eller mindre har stoppet opp på få dager. Dette kommer til å slå ut i ledighetstallene fremover, slik vi nå ser i Norge», skriver Kjennerud i en rapport.

Han tror forbruksveksten vil dempe seg og at flere bedrifter vil gå konkurs. Stimulansepakker fra myndighetene vil åpenbart hjelpe, men hensikten er først og fremst å bremse fallet.

Bare begynnelsen?

«Hvis vi retter dette mot markedene så er det lett å tenke at forverringen de siste ukene bare er begynnelsen. Normalt faller børsene opp mot 50-60 prosent i resesjoner, og der er vi ikke ennå. Normalt går aksjer fra å være dyre til billige, men ser vi på pris/bok er det få tegn til at du får aksjer i USA på billigsalg», avslutter Kjennerud.