Investorene er blitt mer pessimistiske

Investorene er blitt mer pessimistiske både i Norge og i USA.

HMMMM: Stadig flere investorer har blitt pessimistiske til aksjemarkedet de siste ukene. Foto: Dreamstime
Aksjeanalyse

Investtechs hausseindeks, som forteller om optimismen på Oslo Børs og andelen investorer som er positive til aksjemarkedet, har falt de siste ukene. 

I henhold til teorien, som det er redegjort for i Aksjeskolen, som ble utgitt på Hegnar Media første gang i 1991, er det alltid salgssignal i et fallende marked når hausseindeksen faller under 68. Det har skjedd to ganger i løpet av de siste månedene.

Kjøp og selg

Den korte hausseindeksen ga kjøpssignal da den steg fra 6, passerte 10 og steg videre til 11 den 27. mars i år. Uken etter doblet den seg og i løpet av de tre dagene før påske steg den ytterligere 11 poeng til 33, før den fortsatte rett opp.

Etter en kraftig oppgang til 83 i midten av juni, snudde den korte hausseindeksen ned igjen og falt under 68 i slutten av juni. Etter en ny oppgang til 71 i midten av august, snudde den ned og falt under 68 igjen et par dager senere. 

Onsdag falt den til 46, som også var ned 7 punkter fra forrige fredag. Torsdag endte den på 47.

ØKT PESSIMISME: Den korte hausseindeksen på Oslo Børs falt under 68 igjen i slutten av august. Foto: Investtech

Økt pessimisme i USA

Stemningen blant investorene i USA har også surnet de siste ukene. 

Ifølge The AAII Investor Sentiment Survey, som er en ukentlig stemningsrapport blant private investorer i USA, falt andelen som var «bullish» med hele 7,1 prosentpoeng til 24,9 i uken frem til 23. september.

Det var det største fallet på en uke siden juni og den 29. uken på rad med en andel «bullish» investorer under det historiske snittet på 38,0 prosent.

I samme tidsrom steg andelen «bearish» med hele 5,6 prosentpoeng til 46,0 prosent. Her det historiske snittet på 30,5 prosent.

Andelen nøytrale steg 1,5 prosentpoeng til 29,1 prosent, som også er under snittet 31,5 prosent for årene 1987 til nå.

STORT FALL: Andelen investorer som er «bullish» til aksjemarkedet i USA falt kraftig denne uken. Foto: Faksimile fra AAII.com
søndagens aksjetips
Nyheter
Finans
Børs
Aksjeanalyse