Ap-topp om MDG: – Jeg trodde det var fanatiske og ensporede folk

– Den skepsisen som har vært mot Miljøpartiet, er blitt mindre, sier Jan Oddvar Skisland (Ap), ordfører i Kristiansand.  Han åpner for regjeringssamarbeid.

BÅDE ARBEID OG MILJØ: – Vi vinner velgere på å ha en tydelig miljøprofil og samtidig være tydelige på at vi er opptatt av arbeidsplasser, mener Jan Oddvar Skisland, ordfører i Kristiansand. Her sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: NTB Scanpix
Aktuell

Kristiansands ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) mener det burde være mulig for Arbeiderpartiet å samarbeide med Miljøpartiet De Grønne (MDG) nasjonalt.

– Jeg tenker at det er såpass mye felles nasjonalt også. Den skepsisen som har vært mot Miljøpartiet er blitt mindre både nasjonalt og hos oss. Vi ser at spesielt den yngre generasjonen i Ap har et enormt fokus på klima og miljø, sier Skisland til Fædrelandsvennen.

Jeg har kanskje tenkt at det var noen fanatiske og ensporede, ensidige folk
Jan Oddvar Skisland om MDG-politikere

– Hvorfor vil du samarbeide med Miljøpartiet De grønne?

– De har et fokus på klima og miljø som alle partier trenger å bli utfordret litt på.

– Hvis MDG skal inn i regjering, må de også få noe igjen. Hvor mange velgere vinner Ap på flere bomstasjoner og kjøttfrie lunsjer?

– Det er nok ikke der vi vinner velgerne, i så fall. Men vi vinner velgere på å ha en tydelig miljøprofil og samtidig være tydelige på at vi er opptatt av arbeidsplasser. 

– MDG tar gevinsten

– Hva er forskjellene og likhetene mellom Ap og MDG?

– Vi har egentlig mye felles på hele klima og miljøområdet, men jeg opplever at Ap ser helheten i større grad enn hva Miljøpartiet gjør. Den forskjellen blir i stor grad synliggjort når det gjelder olje- og gassutvinning.

– Hvor mange stemmer forventer du å få fra folk som har sitt virke i olje og gass hvis Ap skal ha en slik samarbeidspartner?

– I Oslo har Ap i stor grad vært med på det grønne skiftet i byen, men MDG tar ut mye av gevinsten. Det er all grunn til å tro at miljøfokuset bare blir sterkere og sterkere. Samtidig er Ap opptatt av å se helheten. Det skal være trygt å stemme på Ap. 

Mini-CV

Navn: Jan Oddvar Skisland (61).

Stilling: Ordfører i nye Kristiansand kommune fra 1. januar 2020.

Bakgrunn: Cand.theol. Hovedfag fra Norges idrettshøgskole. Ansatt ved Høgskolen i Agder. Toppsjef i Start. Fakultetsdirektør i Universitetet i Agder.

Aktuell: Lufter mulighet for regjeringssamarbeid mellom Ap og MDG.

– Arbeidsplassene er jo ikke så veldig trygge med et parti som vil legge ned olje- og gassnæringen på laget?

– Jo, jeg tenker at det er tryggere å stemme på Ap enn på MDG. Vi er opptatt av å ivareta arbeidsplassene, og endringer må til uansett. Vi ønsker å ta vare på begge tingene.

Aps ordfører i sørlandsbyen leder en koalisjon der både Senterpartiet og MDG inngår.

– Hvorfor er du blitt mindre skeptisk?

– Det kommer av at jeg har positive erfaringer med MDG. Jeg har kanskje tenkt at det var noen fanatiske, ensporede og ensidige folk. Men har opplevd dem som realistiske på hva det er mulig å få til.

Bondejoker

– En ny, rødgrønn koalisjon på Stortinget må trolig ha med Sp for å få flertall. Hvordan skal du få Sp og MDG til å sitte sammen ved Kongens bord?

– Faktisk er nok det en større utfordring enn å få Ap og MDG til å regjere sammen. Jeg opplever at begge partier har samme engasjement når det gjelder for eksempel jord- og skogbruk. Så er det noen forskjeller, for eksempel når det gjelder bilkjøring i grisgrendte strøk. Men det er bagateller i den store sammenhengen.