Ap taper i kampen om private forslag

Ap har 49 stortingsrepresentanter, men siden valget har politikerne deres bare levert to private forslag som skal diskuteres i Stortinget.

FRYKTER DOK8-INFLASJON: – Vi fremmer så mange forslag vi synes er nødvendig, sier Arild Grande, stortingsrepresetant fra Arbeiderpartiet.  Foto: NTB Scanpix
Aktuell

Torsdag om en uke arrangerer Arbeids- og sosialkomiteen høring om et privat forslag fra Arbeiderpartiet.

Ap vil at regjeringen skal komme med forslag som begrenser mulighetene til innleie, strakstiltak for å forby all innleie fra bemanningsforetak i byggebransjen i Oslofjord-området samt en kartlegging av hvor stort problemet er.

Arild Grande er én av de fem Ap-politikerne som står bak forslaget. I alt har Ap 49 representanter i sin stortingsgruppe. Til sammenligning har Senterpartiet 19, SV 11, Rødt én og Miljøpartiet De Grønne én.

Vi har ingen konkurranse om hvem som fremmer flest forslag, og det bør vi heller ikke ha
Arild Grande, stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet

– Ikke for å vinne velgere

– Hvorfor prioriterer dere å bruke tid på dette?

– Fordi vi ser at innleie brer om seg på stadig flere områder. Det presser ned lønningene og gjør det vanskeligere for seriøse bedrifter å konkurrere med de useriøse.

– Hvor mange velgere regner du med å vinne på dette forslaget?

– Vi gjør det ikke for å vinne velgere, men fordi vi vil stoppe en utvikling som går feil vei. Det er viktig å vise at det finnes et parti som lytter til arbeidsfolk og bekymringer fra fagbevegelsen.

Mini-CV

Navn: Arild Grande (41).

Stilling: Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet fra Sør-Trøndelag.

Bakgrunn: Fylkessekretær AUF i Nord-Trøndelag 1997-2000. Institutt for musikk, NTNU, kirkemusikk 2003-2005. Stortingsrepresentant siden 2005.

Aktuell: Ap sliter på meningsmålingene – fremmer forslag om innleie av arbeidskraft.

Forslaget er det ene av to private forslag Ap har sendt inn siden kommunevalget i september. I Finansavisens opptelling er det SV som vinner høstens dokument 8-konkurranse med åtte innsendte forslag.

Forslagsstillere, private forslag

SV8
Sp6
Rødt3
Ap2
AP, Sp, SV1
SV, FrP1

Dokument 8-forslag er Stortingets offisielle betegnelse på de private forslagene som alle representanter har rett til å fremme og få behandlet i landets nasjonalforsamling.

Grande mener det riktige antallet er tre fordi Ap skal ha laget det ene forslaget som ble levert sammen med SV og Senterpartiet.

– Bør ikke ha konkurranse

– Hvorfor dominerer ikke Ap på denne opptellingen?

– Vi har ingen konkurranse om hvem som fremmer flest forslag, og det bør vi heller ikke ha. Vi fremmer så mange forslag vi synes er nødvendig.

– Hvorfor skal det ikke være konkurranse om å fremme flest forslag?

– Fordi det kan gå inflasjon i dem, og det har vi sett de seneste årene. Stortinget har vedtatt en rekke anmodningsvedtak som regjeringen aldri har fulgt opp. Ap fremmer de forslagene som representerer vår politikk og som sikrer folk flest en bedre hverdag. Vi har dessuten valgt å gå ned, siden slike forslag har mindre for seg når regjeringen har flertall.

Turistskatt, Israel-boikott og regulering av cruisenæringen er blant temaene i SVs forslag.

– Hvor viktige er forslagene hvis et parti vil sette dagsorden og vekke debatt?

– De er viktige fordi vi ikke alltid kan vente på initiativ fra regjeringen, men det finnes også andre måter å sette dagsorden på, for eksempel programarbeid, medier og det daglige arbeidet i Stortinget.

– Ikke veldig oppløftende

– Er Ap for slapt i opposisjon?

– Nei, det synes jeg ikke, men Ap har en jobb å gjøre for å være tettere på hverdagen til folk flest. Derfor vil vi i fremtiden jobbe enda tettere med fagbevegelsen og gi svar på problemer vanlige arbeidsfolk opplever.

Nettsiden Poll of polls kartlegger gjennomsnittet av nasjonale meningsmålinger om stortingsvalg. Oversikten viser at Ap ikke har vært oppe på 30-tallet på to og et halvt år, og siden mai har partiet hatt mellom 20 og 25 prosent.

– Det er elendige tall?

– Målingene er ikke veldig oppløftende, nei, men jeg føler at det er i ferd med å snu.

SLITER PÅ MÅLINGENE: Det er to og et halvt år siden Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre var oppe på 30-tallet i meningsmålingene. Foto: NTB Scanpix

– Hvordan jobber dere vanlige stortingsrepresentanter for at Ap skal vinne velgere?

– Vi må jobbe jevnt og trutt for å fange opp de løpende debattene i tradisjonelle og sosiale medier. I tillegg jobber vi aktivt opp mot organisasjonene. I disse dager går dessuten Ap i gang med en storstilt faglig-politisk satsing for å komme enda tettere på hverdagen til arbeidsfolk.

– Tidligere søkte vi enighet og kompromiss. Nå vil vi vise skillelinjene mellom partiene.