Største hjemmekontor-eksperiment i verden

Dette er det største eksperimentet med hjemmekontor i verden, sier Øystein Børsum i Swedbank, som peker på at veksten i coronatilfeller utenfor Hubei bare er lineær.

SATSET TIDLIG: Øystein Børsum i Swedbank ventet at markedet i forrige uke ville begynne å blåse coronafaren over. Foto: Eivind Yggeseth

– Tirsdag for en uke siden ventet Swedbank at markedet «nå» ville begynne å prise inn at coronaviruset ville komme under kontroll. I hvilken grad har markedet begynt å gjøre det?

– Det har det ikke begynt å gjøre ennå, sier sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank.

Det er strengt tatt bare i Hubei at det er eksponensiell vekst. Vekstratene målt i prosent faller andre steder ganske mye
Øystein Børsum

– Det vi så i uken som gikk, var flere etapper. Mandag tok markedet over seg at dette var verre enn man hadde trodd. Vi gikk fra 900 tilfeller fredag 24. januar til 2.886 søndag to dager senere. Så var markedet mer rolig i noen dager, før det fredag reagerte på at antallet tilfeller er høyere enn under SARS-epidemien. Markedet har tatt innover seg hva slags dyr det er snakk om: Det smitter lett, derfor kan det bli eksponensiell vekst.

Mye lineært

Neste etappe er ett av to, venter Børsum nå:

– Enten viser det seg at det er et land til der dette kommer ut av kontroll. Det WHO er redd for, er utbrudd i et fattig land som ikke klarer å få kontroll over situasjonen. Eller, det andre hovedcaset: Vekstratene avtar også i Hubei-provinsen.

Oppdaterte tall fra søndag kveld viser at veksten av coronatilfeller utenfor kriserammede Hubei – Kina forøvrig og i andre land – ligner mest på en lineær linje.

– Det er denne utviklingen som gjør at jeg tror det går bra til slutt. Hubei er stengt av. Det er iverksatt ufattelig store tiltak. Det er strengt tatt bare i Hubei at det er eksponensiell vekst. Vekstratene målt i prosent faller andre steder ganske mye.

Shanghai-børsen stupte

– Shanghai-børsen falt 8 prosent mandag etter å ha vært stengt en uke. Er det mye eller lite?

– Ser vi det opp mot internasjonale markeder, er det omtrent som en kunne vente. Fallet er litt større enn i internasjonale markeder, men det er jo tross alt Kina.

Hovedindeksen ved Oslo Børs falt 2,8 prosent forrige uke og var ned inntil en halv prosent mandag formiddag.

– Er dette et godt tidspunkt for å kjøpe eller selge aksjer?

– Jeg tror det begynner å bli interessant å kjøpe, men det kan selvfølgelig blir verre før det blir bedre, sier Børsum.

Jobber hjemme

– Kredittratingbyrået Scope er mest redd for at kinesiske myndigheter skal stimulere for mye, og forverre balansene. Hva mener du er den største faren for økonomien?

– I denne situasjonen er jeg bare redd for én ting, og det er at viruset faktisk kommer ut av kontroll. Den primære måten å hindre det på er å stenge av transportkanaler. Dette er det største eksperimentet med hjemmekontor i verden. Jo flere som må jobbe hjemme, jo mer rammer det økonomien, sier Børsum.

– Å være redd for for mye likviditet er på siden av poenget nå.

Foruten omfattende tiltak for å hindre fri flyt av folk, har Kina også på ti dager bygget sykehus som skal romme tusen pasienter.

– Er Kina bedre til å håndtere denne typen kriser enn noen andre?

– På mange måter ja, fordi de kan ta i bruk så kraftige virkemidler, sier Børsum.

– Hvis dette ikke hadde vært midt i den kinesiske nyttårsfeiringen, ville det kommet mye raskere under kontroll. At det har det spredd seg så mange steder, skyldes nyttårsfeiringen.

Mini-CV

Navn: Øystein Børsum (født 1976).

Stilling: Sjeføkonom i Swedbank.

Bakgrunn: Har tidligere jobbet i Finansdepartementet. Utdannet siviløkonom fra NHH med PhD i samfunnsøkonomi fra Universitetet i Oslo.

Aktuell: Spådde forrige uke at markedet ville begynne å prise inn at coronaviruset ville komme under kontroll.