Mer Høyre, mindre helhet

– Høyre må fremover være mer Høyre, og ikke bare være opptatt av helheten, sier Tina Bru (33), innstilt som ny nestleder i partiet.

ENDRINGSLEDELSE: Tina Bru vil ha et tydeligere Høyre. Foto: NTB Scanpix

– Du har bachelor i endringsledelse. Hvordan vil du endre Høyre?

– Det er hyggelig å kunne bruke utdannelsen til noe, ler Tina Bru.

– Høyre har gjort det veldig bra i mange år. Men vi må ikke stagnere. Vi må være mer Høyre, og føre en tydeligere hverdagspolitikk. Jeg tror det koker ned til det.

– Har Høyre undervurdert de praktiske følgene for folk av alle reformene?

– Det er ikke smart å gå til valg på stillstand. Men vi må hele tiden sikre at gjennomføringen blir bra. Vi er ikke i mål på alt. Vi må sørge for at folk kan leve best mulige liv.

– Er supermotivert

– Etter den siste regjeringsendringen sliter de gjenværende regjeringspartiene på meningsmålingene. Er 2021 målet, eller er det i praksis 2025-valget som er målet for Høyre nå?

– Nei, nei, 2021 er selvfølgelig målet. Jeg er ny statsråd og supermotivert på å levere politikk og bidra til gjenvalg, sier Bru.

– Vi har fortsatt en populær statsminister. Erna Solberg er mye mer populær enn kandidaten på den andre siden, Jonas Gahr Støre. Vi har på ingen måte gitt opp. Vi kommer til å diskutere politikk, og jeg tror vi løfter oss det neste året.

– Fremskrittspartiet har gått kraftig frem på målingene etter at de gikk ut av regjering. Skyldes det et ønske om strammere innvandringspolitikk?

– Jeg tror ikke det er bare det. Jeg tror det er mange årsaker til at de går frem, sier Bru.

– Høyre har stått for kompromissene, mens FrP nå har en friere rolle. Høyre må fremover være mer Høyre, og ikke bare være opptatt av helheten.

– Stort flertall for oljepolitikken

Noen Høyre-medlemmer sier nei til konsekvensutredning av oljeleting utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, og vil sette sluttdato for oljeproduksjon.

– Begynner Høyre å bli utydelige i oljepolitikken?

– Hvis vi ser på programdebattene vi hadde i forkant av valget i 2017, så tror jeg at det er stort flertall i Høyre for den politikken som føres. At det diskuteres er fint, og debatten må få lov til å gå, sier Bru.

– Mye av debatten om for eksempel Lofoten og Vesterålen handler om miljø. Vi står støtt på en langsiktig oljepolitikk.

– Det er lovet utslippskutt innen 2030 og 2050, men det er ikke lenge til 2030. Vil fokus skifte fra å levere lovede kutt til å tilpasse oss de utslippskuttene som faktisk kommer?

– Å gi opp, mener du? Det tror jeg ikke vil komme, sier Bru.

Globalt er debatten litt der om hvordan vi skal tilpasse oss et endret klima
Tina Bru

– Det er ikke bare Norge som har satt disse målene. Det er dønn forpliktende. Og det er mål for hvert eneste år: Hvis vi ikke leverer det som skal leveres i ett år, kommer det på toppen av det som skal leveres det neste året. Det ser ikke jeg som et alternativ.

Den internasjonale debatten er litt annerledes, mener hun likevel.

– Globalt er debatten litt der om hvordan vi skal tilpasse oss et endret klima. Temperaturen har steget 1 grad, og det ser ikke ut til at vi når målet om maksimalt 1,5 grads temperaturøkning. Men i Norge kommer vi til å fastholde målene.

Mini-CV

Navn: Tina Bru (født 1986).

Stilling: Olje- og energiminister (H).

Bakgrunn: Stortingsrepresentant for Rogaland siden 2013. Møtte en tid som vararepresentant i 2009-2013. Diverse verv i Høyre. Bachelorgrad i engelsk og religionsvitenskap fra Universitetet i Stavanger fra 2009. Bachelorgrad i endringsledelse fra BI fra 2012.

Aktuell: Innstilt som ny nestleder i Høyre etter Bent Høie.