Trygve Slagsvold Vedum vil gi Bent Høie arbeidsro

– Bent Høie og de øvrige regjeringsmedlemmene skal få mest mulig arbeidsro, sier Trygve Slagsvold Vedum, leder i Senterpartiet.

HAR BEGRAVET STRIDSØKSEN: – Det kunne like gjerne ha vært oss som satt i regjering, og da hadde vi ønsket oss samme type arbeidsro, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: NTB Scanpix

Coronaviruset har skapt en ny hverdag, også i norsk politikk. Ikke bare har Stortinget begrenset møtevirksomheten og gitt større fullmakter til Regjeringen.

Prøver man å gjøre partipolitikk på coronatiltakene, bommer man veldig
Trygve Slagsvold Vedum, Senterpartiet

Opposisjonen er også mindre krigersk enn den pleier.

– Vi har vært helt krystallklare: Helseminister Bent Høie og de øvrige regjeringsmedlemmene skal få mest mulig arbeidsro. Prøver man å gjøre partipolitikk på coronatiltakene, bommer man veldig, sier Trygve Slagsvold Vedum, leder i Senterpartiet.

– Viser norsk samarbeidsånd

– Hvorfor er det viktig med brede forlik?

– Fordi vi sitter på Stortinget for å tjene befolkningen. Det kunne like gjerne ha vært oss som satt i regjering, og da hadde vi ønsket oss samme type arbeidsro.

Mini-CV

Navn: Trygve Slagsvold Vedum (41).

Stilling: Leder i Senterpartiet.

Bakgrunn: Bachelor, sosiologi og statsvitenskap, Universitetet i Oslo 1999-2002. Leder i Senterungdommen 2002-2004. Nestleder i Senterpartiet 2009-2014, leder fra 2014. Landbruksminister 2012-2013. Stortingsrepresentant fra Hedmark siden 2005.

Aktuell: Leder i Senterpartiet.

Det seneste budskapet på Senterpartiets nettsider ble lagt ut mandag 16. mars. Der skriver Vedum at han er glad for at et samlet storting står sammen om kraftfulle tiltak.

– Er Senterpartiet blitt regjeringens puddel?

– Nei, dette viser norsk samarbeidsånd i en vanskelig tid. Vi jobber enormt for å få til løsninger som er til det beste for landet, og det tror jeg også regjeringen merker. Vi kjemper for å få bred støtte til tiltak som vi mener er viktige for å utvikle hele Norge.

– Vi er en arbeidshest

– Er Senterpartiet mest puddel eller vaktbikkje for tiden?

– Ingen av delene. Vi er en arbeidshest som gjør jobben. I behandlingen av tiltakspakkene jobber vi med løsninger for å sikre flytilbudet, tiltak for leverandørindustrien og å sikre kapital til store og små banker over hele landet.

– Vi har fått til endringer i vår retning på tiltakspakkene i Stortinget, men det har likevel vært et mål å bli enig med regjeringen på de sentrale punktene.

Vil ikke gi karakter

– Hvilket terningkast vil du gi regjeringens kriseledelse?

– Jeg har ikke behov for å gi noen terningkast nå. Situasjonen er altfor alvorlig til det.

– Kan du nevne ett eller to punkter du ville ha gjort annerledes siden 12. mars hvis du var statsminister eller statsråd?

– Akkurat det kan sikkert Erna Solberg og Bent Høie også gjøre. Det tas jo beslutninger med vidtrekkende konsekvenser hele tiden. Men tiden er ikke inne for å snakke om feil nå.

– Ikke ett eller to punkter engang?

– Nei.

– Egen valuta og gode statsfinanser

– Tiltakene har en foreløpig prislapp på 280 milliarder kroner. Bør disse pengene hentes inn igjen, eller skal vi ta dem fra Oljefondet?

– Beløpet blir litt feil fordi mye av det er lånegarantier og andre midlertidige tiltak som skal gjøre situasjonen litt bedre for norsk industri.

– Hvordan vi dekker det inn får vi komme tilbake til, men vi er heldige i Norge som har egen valuta og gode statsfinanser. Det gir oss en mye større handlefrihet enn andre land.