Espen Bøch i Galleon Embedded Computing tjener på økt salg til USA

– Man kan mene hva man vil om Trump, men han bidrar til at forsvarsbransjen går bedre, sier Galleon-sjef Espen Bøch.

LEVERER PC-ER TIL FORSVARSBRUK: – Vi har funnet vår bittelille nisje, sier Espen Bøch, daglig leder og medgründer i Galleon Embedded Computing. Foto: Anders Horntvedt
Aktuell

– Den viktigste forklaringen på veksten er gründernes bakgrunn og personlige relasjoner. Vi har kunnet ringe opp tidligere kunder og kommet i riktig posisjon, sier Espen Bøch (49), daglig leder og én av fem gründere i Galleon Embedded Computing, som leverer datautstyr til militært bruk, og særlig til fly.

Det vi leverer, er egentlig PC-er, men i et mer kompakt format som tilfredsstiller militære spesifikasjoner
Espen Bøch, Galleon Embedded Computing

På en Powerpoint viser han frem noen av krigsmaskinene som har Galleon-utstyr i seg: USAs strategiske bombefly B-1B, overvåkningsflyet U2, jagerflyene, F-16, F-18 og F-22, transportflyet C-130 Hercules, samt RQ-4B Global Hawk, som er spydspissen i Natos bakkeovervåkingssystem.

Pakker PCer i sorte bokser

– Det vi leverer, er egentlig PC-er, men i et mer kompakt format som tilfredsstiller militære spesifikasjoner. I denne boksen finner du hovedkort, minne og harddisk, og den brukes til opptak av video fra fly, sier Bøch, og viser en av de halvferdige datamaskinene som ligger fremme på en arbeidspult.

– Kort og godt lager vi IT-infrastruktur. Vi pakker det i små, sorte bokser som tåler å tas med ut i felt, og deretter putter vi det i militære kjøretøyer, fly og skip.

Noen komponenter kjøpes som hyllevare fra underleverandører, mens andre produseres etter Galleons spesifikasjoner og tegninger hos Norautron i Horten eller Kitron i Arendal.

PAKKET MED NORSK DATAKRAFT: RQ-4B Global Hawk. Foto: Wikipedia

Utviklingsarbeid, testing, oppsett og endelig sammenstilling skjer i kontorbygget Galleon leier på Skøyen i Oslo. 

Bøch legger til at de som oftest bruker Linux som operativsystem.

Startet på ny etter nedleggelse

Frem til 2010 jobbet Bøch og de fire medgründerne i VMetro, som også leverte kompakt datautstyr til militære formål. VMetro ble etablert i 1986 av gründere med bakgrunn fra Forsvarets Forskningsinstitutt og Norsk Data.

For 12 år siden ble imidlertid VMetro kjøpt av amerikanske Curtiss-Wright Controls. I 2010 ble nesten all virksomhet i Norge lagt ned og flyttet til USA.

PAKKET MED NORSK DATAKRAFT: RQ-4B Global Hawk. Foto: Wikipedia

– Vi startet Galleon som en direkte konsekvens av nedleggelsen, sier Bøch.

De fem VMetro-veteranene begynte å ringe rundt til andre ansatte som var på vei ut av VMetro.

– Vi startet med blanke ark, og det var sammensetningen av dette teamet som gjorde at vi kom såpass fort i gang. Det er lange kvalifiseringsprosesser i forsvarsindustrien. Men teamet fikk tak i de rette kontaktpersonene hos kundene, booket møter og kom i gang, sier Bøch. 

Etter to år med utviklingsarbeid kunne det første produktet testes hos kunder. Da var flere nøkkelpersoner i Vmetros USA-organisasjon kommet ombord, og avdelingskontoret i Houston var i gang. 

Litt tidligere hadde en gjeng tyske VMetro-kolleger startet et slags søsterselskap til Galleon, som skulle fungere salgskontor som for det kontinentaleuropeiske markedet.

– Oppstarten ble finansiert med egne, oppsparte midler og at vi tok ut minimalt med lønn de første årene, legger han til.

En emisjon i 2012 fikk inn private investorer og Galleon GmbH i Tyskland.

USA viktigste kunde 

I dag har selskapet 40 ansatte og salgskontorer i tre land. 2019-omsetningen er dobbelt så høy som nivået i 2015, og 2020 ligger an til å bli enda bedre.

Så langt i år har bedriften omsatt for over 100 millioner kroner, og resultatet før skatt ligger an til å bli på mellom 20 og 30 millioner kroner. 

2020-prognosen lyder på 150 millioner kroner, altså tre ganger så høyt som i 2017.

– Veksten skyldes primært ansettelser vi gjorde i 2016, og utviklingsarbeid vi har gjort siden da. I forsvarssektoren kan det ta tre til fem år å selge inn en kontrakt, men når du først er innenfor, har du gode kontrakter med stabile kunder, sier han.

Galleons kunder er store forsvarsleverandører som Boeing, Thales, United Technologies, Saab, Lockheed Martin, Northrup Grumman, MBDA, Reinmetall, Airbus, Leonardo – og Kongsberg Gruppen.

Mellom 90 og 95 prosent av leveransene går til eksportmarkedet, og av det igjen går 70–80 prosent til USA.

– Man kan mene hva man vil om Trump, men han bidrar til at forsvarsbransjen går bedre, sier han.

Verdsatt til 70 millioner kroner

Eierskifte er ikke på dagsorden, fastslår Bøch. I 2019 foretok selskapet likevel en verdivurdering for å fastsette pris på aksjer som deles ut til ansatte. Da ble selskapet verdsatt til 70 millioner kroner.

Galleon Embedded Computing

(Mill. kr)2019 (prognose)2018
Driftsinntekter70,856,6
Driftsresultat0,60,3
Resultat før skatt−0,50,6
Årsresultat0,00,8

Eiere: Galleon Embedded Computing Gmbh (12,4 %), Lars Andreas Hermansen (9,5 %), Terje Melsom (9,4 %), Knut Georg Wiljugrein (9,0 %), Eppitech (7,8 %), andre (51,0 %).

– Frem til nå har vi hatt organisk vekst med langsiktige investorer. Vi har funnet vår bittelille nisje, og det primære ønsket er å skape en trygg arbeidsplass og holde på kompetansemiljøet vårt. Det ville vært synd om det skulle forsvinne én gang til, sier han.

Galleon Embedded Computing
Espen Bøch
forsvarsindustri
VMetro
Nyheter
Aktuell