MDG satser på 20-åringene

Une Bastholm kan ikke begripe at ikke andre politikere er like bekymret for klimakrise som hun er.

SKUFFET OVER DE STORE PARTIENE: MDGs partileder Une Bastholm har et mål om å få 7 prosent av stemmene og komme på vippen etter neste stortingsvalg.  Foto: NTB Scanpix
Aktuell

Erna Solberg og Jonas Gahr Støre har samme forhold til klimakrise som Donald Trump til coronakrise, ifølge MDG-leder Une Bastholm.

Politikere over 50 år er mindre bekymret for klimakrise enn unge politikere, påpeker MDG, som selv stiller med mange kandidater rundt 20 år på toppen av sine lister.

– Er det på grunn av generasjonskonflikten dere ønsker stemmerett for 16-åringer?

– Nei, det har vi hatt i programmet lenge av demokratiske hensyn, sier Bastholm.

– Du må kunne sannsynliggjøre at en 18-åring er mer skikket til å ta en beslutning om hvem som skal representere dem enn en 16-åring. Det har vi ingenting som tyder på lenger.

De andre slår ring om oljen

– I og med oljepakken: Er den grønne bølgen, der også andre politikere enn MDG snakket om slutten for oljen, allerede over?

– Jeg mener i alle fall at denne våren har vist at når de store partiene må velge mellom fortsatt fossil energi og å ta en type risiko, gjennom å bygge opp alternativer som karbonfangst og -lagring, havvind, en mye større satsing på elektrifisering av båter, sjarker og hele den fornybare maritime næringen, så velger de olje, sier Bastholm.

– De velger det som fungerte i fjor, eller la oss si i forrige århundre. Det var det omvendte av det våre forfedre i politikken gjorde. De satset så en ny mulighet og satset på olje, og tenkte «ok, vi kan ikke sitte på hendene nå, dette kan bli stort og gi stor uttelling». Vi finner sannsynligvis ikke Den nye oljen igjen i Norge, men det neste industrieventyret er fornybart.

Olje i 2050

På MDGs sommerpressekonferanse mandag sa Bastholm at støttepakken til oljenæringen innebærer å åpne opp for oljeproduksjon i 2075, 25 år etter at oljeproduksjonen skal ta slutt.

Prognosene har ofte bommet på hvor fort politikken endrer seg.
Une Bastholm

– Er det ikke slik at også innenfor togradersmålet er olje en del av energimiksen i 2050?

– Det er et veldig viktig spørsmål, for prognosene er avhengige av politikken, sier Bastholm.

– Når jeg sier at dette er investeringer som kan føre til olje- eller gassutvinning 25 år etter at verden skal ha sluttet å bruke fossil energi, i 2050, så er det hvis man ser på større felt på sokkelen, prosjekttiden før de begynner å utvinne og levetiden etter det. Prognosene har ofte bommet på hvor fort politikken endrer seg.

Også FNs klimapanel operer med olje som en del av energimiksen i flere tiår fremover.

– Det er veldig viktig å forstå at FN ikke har anbefalt fossil energi i miksen. FN har bare forsøkt å vise at gitt ulike politiske scenarioer, hvor mye fossiltkan man ha inn i energimiksen og fortsatt nå målene. Det er ingen som er i tvil om at det beste er om Europa omstiller seg til fornybart og bruker minst mulig gass i mellomtiden, sier Bastholm.

– Det har akselerert i Europa i coronatiden – stadig flere land bruker muligheten til å omstille sin industri. Elbilsatsingen til Tyskland og Frankrike nå er en direkte trussel mot norsk oljeeksport.

Inngripende tiltak

– Du sier det kan bli behov for mer inngripende tiltak fordi man venter med dem. Hva slags tiltak tenker du deg da?

– Generasjonen som har makten i norsk politikk i dag har muligheten til å unngå mer inngripende tiltak: når og hvordan vi kan bruke bilen, når og hvordan vi kan fly, og også tiltak for industrien, sier Bastholm.

Mini-CV

Navn: Une Bastholm (født 1986).

Stilling: Stortingsrepresentant og leder av MDG.

Bakgrunn: Utdannet statsviter. Har jobbet i Naturvernforbundet og Dyrevernalliansen. Har startet og drevet en bærekraftig dagligvarebutikk.

Aktuell: MDGs oppsummering av første halvår.

une bastholm
mdg
olje
jonas gahr støre
erna solberg
fornybar energi
Nyheter
Aktuell