Einar Øgrey Brandsdal om vin og E18

Netthandelgründer Einar Øgrey Brandsdal mener at de som har råd til elbil også har pengene til å betale avgiftene.

HANDLER PÅ FIRST PRICE:  – Hadde de laget vin hadde jeg nok kjøpt den også, sier netthandelgründer Einar Øgrey Brandsdal Foto: NTB Scanpix
Aktuell

De fleste må feriere i Norge i år. Hvor går turen?

I sommer blir jeg hjemme på Flekkerøya i Kristiansand. Familien reiser kanskje en tur til Paris senere i sommer, men i hvert fall til Danmark og Tyskland.

MINI CV

NAVN: Einar Øgrey Brandsdal

STILLING: Eier og adm. direktør i Netthandel.no og Blivakker.no

ERFARING: Gründer for Netthandel.no og Blivakker.no

Hvordan har du personlig, ditt selskap eller din arbeidsgiver tapt eller vunnet på coronakrisen?

Vi har vært veldig heldige. Mye skjedde i vår. Under krisen stengte tax free, så folk har i stedet handlet hos oss. I april ble også 350-kronersregelen avviklet. Vi har hatt mye stang inn, og 2020 blir uten tvil tidenes år for oss hvor vi allerede ligger nesten 50 prosent opp fra i fjor.

Porsche Taycan til rundt en million kroner selger svært godt. Hvilke elbiler har du, og synes du elbilfordelene skal opprettholdes?

Jeg har en Tesla X, men synes ikke vi som har elbil skal få noen ekstra fordeler. De som har råd til elbiler, som for eksempel Porche Taycan, har også råd til å betale avgiftene. Det er jo hyggelig med fordelene, men jeg synes det er en fordel i seg selv at man kan bruke strøm og ikke drivstoff.

Raymond Johansen og Ap vil stoppe den nye E18 vestover fra Oslo til Asker. Fornuftig eller misforstått miljøgevinst?

Jeg er ekstremt for veiutbygging. Det å ha fine gode veier er en miljøgevinst. Det fører til færre ulykker og mindre drivstofforbruk. Norske veier er kanskje det beste som har skjedd det norske folket. 

Har du hatt hjemmekontor under coronakrisen? Har det vært slitsomt eller en god gevinst? Bør det bli en permanent ordning?

Det har jeg ikke giddet, rett og slett. Siden de andre satt hjemme, kunne jeg sitte på kontoret uten noen fare for at vi smittet hverandre. Om de andre satt på kontoret hadde jeg nok i stedet sittet hjemme. Vi har gjort nødvendige tiltak nå som kontorene er åpnet opp igjen slik at smittefaren er lav.

Høyre vil beskatte boliger med en verdi over 15 millioner kroner hardere, for at eierne skal bruke mer penger på investeringer. Er det smart?

Det tror jeg ikke hjelper noe som helst. De som har pengene til det kommer til å kjøpe boligen de ønsker uansett. Staten ser nok på det som en fin måte å få inn ekstra skatter fra de som har penger fra før.

DDE-vokalist Bjarne Brøndbo inviterte til DDE-demonstrasjon fordi han ikke fikk spille konsert. Hva synes du om de norske coronatiltakene?

Jeg synes de norske tiltakene har vært gode. Regjeringen har vært flinke, men tiltakene har kanskje vært litt for mye Møllers Tran.

Tror du noen slår Donald Trump i høstens presidentvalg i USA – hvordan skal noen i så fall klare å vinne?

Jeg tror Trump vinner igjen. Det virker som europeiske medier ønsker at han skal tape. Den siste tiden har jeg vært mye i USA, og mitt bilde av hans popularitet i befolkningen stemmer ikke med hva jeg leser i avisen. Men jeg kan ta feil.

Hva er din favorittvin som du serverer i sommer? Hva koster den?

Jeg har ingen favorittvin. Jeg er ikke en vinmann og ingen snobb. Når jeg spiser ute, liker jeg å gå for husets vin. Mest fordi den er mer en god nok og ikke minst billig. Jeg liker ikke å betale ekstra for ting. Jeg må nesten le litt av de som sitter med høye glass og lukter og ruller på vinen og finner frem de flotteste ordene som finnes for å beskrive smaken. Jeg handler veldig mye First Price-produkter på grunn av prisen, og hadde de laget vin hadde jeg nok kjøpt den også. Du lurer ikke en kremmer, vet du.