<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nå kommer prisøkningene på ved

Og det kan gå tomt for ved i Norge lenge før jul. 

Publisert 17. sep. 2021
Oppdatert 20. sep. 2021
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 515 ord
STOR INTERESSE: Høyere strømpriser gjør at vedsalget tar av.  Foto: Iván Kverme

Snittprisen på strøm i Sør-Norge har den seneste tiden ligget på godt over én krone pr. kilowattime i snitt. Stømprisene er ventet å kunne komme enda høyere. 

– I sommer svarte halvparten av vedprodusentene at de vil øke prisen på ved opp med 9 prosent, på grunn av en kombinasjon av høyere råvarepris og strømpris. Denne undersøkelsen ble gjort i juli og strømprisen har eksplodert etter det, så dette kan ha endret seg, sier Rune Østgård, daglig leder i Norsk Ved, forumet for vedprodusenter.

Trelast dobbelt så dyrt 

Flere leverandører har doblet prisene innenfor trelast på eksempelvis terrassebord under coronapandemien. Materialer til trehus har gått opp 30 prosent det siste året og tømmer har hatt en prisøkning på 20 prosent første halvår sammenlignet med samme periode i fjor, etter en kraftig økning i etterspørselen. 

FAVNER BREDT: Stadig flere kjøper ved før vinteren, nå som strømprisene er rekordhøye. Foto: Privat

– Med dagens strømpris er det mye billigere å fyre med ved og da slår markedsmekanismene inn. Nå hamstrer folk for å ha ved i beredskap, sier Østgård. 

Årsaken til at trevirke er blitt langt dyrere handler blant annet om at barkebiller har herjet i Canada og USA og stadig større etterspørsel etter bruk av tre som materiale. Tømmerprisene har ikke hatt samme prisutvikling som trelast, men også her presses prisene oppover. 

Vil gå tomme

Organisasjonen Norsk Ved som har 2.800 produsenter som medlemmer, tror det kan være tomt for ved i Norge før desember. 

– Det er mange som allerede begynner å få lite ved igjen og produsentene vil gå tomme lenge før jul, slik det ser ut nå. I tillegg til høye strøm- og trepriser var det en kald vinter ifjor, så mange har brent opp lageret sitt, sier Østgård. 

Vedsalget preges også av at stadig flere kjøper seg hytte og er mer på hytta. 

– Det er rekordartet salg allerede. Det henger sammen med at vi også har et stort hyttemarked. Hyttene blir brukt mer enn noen gang og peis blir ikke bare brukt til oppvarming, men også til kos og hygge. 

– Det har ikke vært helt uvanlig å kjøpe ved svart, frykter dere at det kan bli mer av det nå, når det er større etterspørsel?

– Vi har ingen parameter som skulle tilsi at større etterspørsel skulle medføre at norske vedprodusenter selger sine produkter på mer tvilsomt vis. Som fagforum for vedbransjen har vi regelmessig satt fokus på viktigheten av å drive næringen seriøst på våre fagsamlinger landet rundt, sier Østgård. 

Kan bli enda dyrere

Trond Fjørtoft tror han vil selge ved for 12 til 15 millioner i sesongen som allerede startet forrige måned. Han mener vedprisene skal enda høyere enn Norsk Veds undersøkelse viser. 

TROR PÅ KRAFTIG PRISØKNING: Trond Fjørtoft, gründer av kortreistved.no Foto: Anders Horntvedt

– Prisen på rundtømmer går opp og vi vil nok se at det kan slå ut 20 til 30 prosent i pris for de som driver seriøst og selger med moms, men det er også et enormt svart marked her, hevder Fjørtoft. 

–Hvordan er salget ditt? 

– Vi har opplevd all-time-high i bestillingene siden vi startet i 2016. Salget er doblet det seneste året, sier Fjørtoft.