<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Indikasjon på tvungen arbeidskraft i elbilproduksjon

I en ny rapport indikeres det at et kinesisk selskap som graver etter råmaterialer bruker tvungen arbeidskraft.

    Publisert 22. juni 2022 kl. 12.54
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 167 ord
    TVANGSARBEID: En ny rapport indikerer at et kinesisk gruveselskap bruker tvungen arbeidskraft. Glencore

    CNBC skriver onsdag at det kinesiske gruveselskapet Xinjiang Nonferrous Metal Industry er arbeidsgiveren til flere hundre Uyghurer, en etnisk minoritet i Kina, gjennom det som de selv beskriver som et arbeidsoverføringsprogram. 

    Gjennom programmet blir Uyghuruene, sammen med andre etniske minoriteter, satt til å gjøre diverse industrijobber, eksempelvis mineralutvinning. 

    Det amerikanske utenriksdepartementet har tidligere uttalt at disse arbeiderne kan utsettes for å bli brukt som tvungen arbeidskraft. Det har også blitt skrevet at arbeidsprogrammene brukes for å underbygge minoritetenes religion.

    Brukes i elbilsektoren

    Xinjiang Nonferrous Metal Industry utvinner og produserer mineraler, inkludert litium, nikkel og kobber. Selskapet eksporterer disse mineralene til land som USA, Tyskland, Storbritannia og Japan. 

    Disse mineralene er essensielle i produksjonen av elbilbatterier. Rapporten indikerer at den kinesiske gruvegiganten kan drive handel med flere tusen selskaper, deriblant bilselskaper som produserer elbilbatterier.

    På bakgrunn av indikasjonene i rapporten gjennomførte USA en ny reform som skal sørge for at varer som er produsert med tvungen arbeidskraft ikke inntrer det amerikanske markedet.