<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– På vei mot krig enten de vil eller ei

Et statsbesøk kan nå være i ferd med å utløse en militær konflikt i Sør-Kina havet. Verden venter nå i full spenning på Nancy Pelosi.

    Publisert 1. aug. 2022 kl. 16.34
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 327 ord
    VERDEN FØLGER SPENT MED: På situasjonen i Sør-Kina havet. Foto: Dreamstime.com

    USA mobiliserer i Sør-Kina havet før det som skal være Nancy Pelosis besøk til Taiwan. Selv om den amerikanske marinen i utgangspunktet skal ha vært imot besøket, ser det nå ut til at de lager en buffersone om hun skulle bestemme seg for å gjøre det kontroversielle stoppet, skriver Nikkei Asia.

    Amerikanske fregatter og hangarskip beveger seg nå mot den omstridte øyen, mens Kina mobiliserer på andre siden av Taiwanstredet. Med et Kina som har truet med militær respons om besøket skulle finne sted, er spenningen nå skyhøy i Øst-Asia. 

    Et besøk til øya er ikke en del av den offisielle reiseplanen, men ifølge lokale reportere fra Taiwan er Nancy Pelosi forventet å ankomme øyen tirsdag kveld. Også den amerikanske nyhetsgiganten CNN forventer at besøket gjennomføres.

    – Vil få svært alvorlige konsekvenser

    Nyheten om Pelosis reise har ført til stadig nye advarsler fra offisielt hold i Kina. Mandag advarte Kinas utenriksdepartement at besøket ville føre til til en «svært alvorlig» utvikling og konsekvenser. 

    – Vi ønsker igjen å informere USA om at Kina følger med, og at Kinas militære ikke vil sitte stille å se på, og Kina vil ta resolutte svar og kraftige mottiltak for å forsvare sin suverenitet og territoriale integritet, sa en talsperson for utenriksdepartementet.

    SPEAKER I REPRESENTANTENES HUS: Nancy Pelosi. Foto: Bloomberg

    Ved spørsmål om hvilke tiltak det kinesiske militæret ville gjøre ved besøket svarte han, «Hvis hun tør å dra, så la oss vente å se».

    Historien gjentar seg

    Utviklingen i Sør-Kina havet er ikke lovende sett i et historisk perspektiv. I boken «Destined for War» skrev Graham Allison om fenomenet som omtales som «Thukydids felle», hvor en fremvoksende makt på uunngåelig vis truer posisjonen til en etablert makt, og til slutt fører dem til krig. I løpet av de 500 siste årene har 12 av 16 slike tilfeller endt i krig, ifølge Harvard professoren. 

    Kina og USA er på vei mot krig om de vil eller ei, ifølge Allison i den prisbelønte boken.

    Verdens øyne er nå rettet mot Nancy Pelosi og Sør-Kina havet.